Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Konstverk av plastkorkar

Från 2014
Uppdaterad 10.09.2014 12:47.
Lees och Jim ankare utav plastkorkar
Bildtext : Lees och Jim ankare utav plastkorkar

Lee och Jim inspirerades redan för ett år sedan av den ryska pensionären Olga Kostina som dekorerat sitt hus i Sibirien med plastkorkar enligt broderimönster. Att samla korkar är arbetsdrygt men förvånansvärda mängder går det ändå att få ihop av detta skräp som tyvärr ofta hamnar i naturen. Lee och Jim spikade fast korkarna till ett eget mönster på omklädningshytternas yttervägg, fritt utspridda fick de bilda ett ankare som syns från sjön.

Det här är lite som pixelkonst så att man måste se det på avstånd för att riktigt se vad det föreställer. Med det här verket vill Jim och Lee belysa mängden onödigt skräp som finns och väcka eftertanke till hur man kan återvinna och återanvända. Ankaret symboliserar hopp om att förankra mer av plastskräpet på land för det hör inte hemma flytandes i haven. Och ja, man kan ju se verket som något onödigt i sig men om det har en belysande uppgift och får någon att ens tänka efter i sin egen vardag på den mängd skräp vi producerar så har det ju en funktion på sitt sätt.

Alla vita korkar i verket kommer från laktosfria mjölkförpackningar, en familjs årsförbrukning. sedan finns det korkar från senap, juice, kaviar och andra varor men främst från läskedrycksflaskor. Korkarna behövs inte för att man ska kunna panta flaskorna i återvinningen så där lyckades vi få en del korkar till skänks.

För att göra ditt eget konstverk behöver du bara hammare, spik och plastkorkar i olika färger. Vi färgsorterade korkarna för att ha bättre koll på mängderna av de olika färgerna och sedan ritade vi bara upp en mittlinje och började spika upp vårt motiv på känsla.