Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Det springer så många karlar hos min granne!

Från 2014
Uppdaterad 11.09.2014 09:43.
Grannakuten
Bild: Eva Frantz

Min granne har en massa karlar på besök. Grannen bor dörr i dörr. Det är trafik där från morgon till kväll. Jag är rädd för ryktesspridning, att kvarteret ska stämplas som dåligt. Om man misstänker att det är fråga om prostitution - hur gör man då?

Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet svarar:

- Prostitution i sig är inte olagligt. Däremot är människohandel det. Om man misstänker människohandel så är det en polissak och man ska anmäla det.

Gällande brottsmisstankar i husbolag överlag är polisen rätt instans att vända sig till. Anmälan kan också göras anonymt om man är rädd om sin egen säkerhet. Vill man inte göra anmälan själv går det bra att vända sig till disponenten som kan göra en anmälan till polisen.

Gällande ryktesspridning och huruvida det påverkar bostadens värde är husbolagets möjligheter väldigt begränsade. Att röra sig i trappuppgången efter tystnad är något man får göra. Om det inte orsakar störande liv som leder till att ta bostaden i besittning, vilket är väldigt osannolikt. Folk som går i trappan är inte en orsak till att vidta större åtgärder.

Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet
Bild: YLE / Peter Fahllund

- Vi ska beakta grannarna men det betyder inte att vi inte skulle få gå i trappan eller ha gäster på besök. Gästerna ska också få gå hem senare. Ordnar man en fest, vilket man får göra, ska man inte skrika i trappuppgången.

Här råder det också en del missuppfattningar. Många tror att det ska vara knäpptyst i huset efter klockan 23 (om det är klockslaget som husbolaget har bestämt att är tiden då tystnad råder). Men så är det inte.

- Vi lever alla på olika sätt, man måste acceptera att det förekommer ljud från grannarna.

På sistone har det uppdagats diverse knarkodlingar i lägenheter. I dessa fall har disponenten rätt att gå in i en lägenhet och undersöka skicket. Knarkodlingar resulterar ofta i till exempel fuktskador. I knarkodlingsfallen löses ofta problemen med att polisen tar bort odlingarna.

Problem med grannen? Ställ din fråga här!

Mer om ämnet på Yle Arenan