SLS publicerar Albert Edelfelts brev på webben
I samarbete med Finlands Nationalgalleri lanserar Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) en ny brev- och konstutgåva på webben, Albert Edelfelts brev.
Utgåvan är unik i sitt slag och kombinerar Edelfelts brev och konst i en och samma helhet.
Målet med utgåvan är att erbjuda en aldrig förut skådad rekonstruktion av Edelfelts konstnärskap, både i text och i bild.
På webbplatsen Albert Edelfelts brev kan man läsa brev som Albert Edelfelt skrev till sin mor Alexandra Edelfelt mellan år 1885 och 1886.
Utgåvan kompletteras kontinuerligt med allt flera årgångar av brev och konst.
Albert Edelfelts brev har tidigare getts ut i urval i bokform, bland annat av Edelfelts syster Berta Edelfelt redan på 1910–1920-talen, men nu publiceras Edelfelts bevarade korrespondens för första gången i sin helhet.
Utgåvan är fritt tillgänglig på webben.
− Breven till mamman har varit otroligt centrala för all forskning om Albert Edelfelt, men de ger så mycket mer. De är överlag en ingång till guldåldern i Finlands konsthistoria, och till det sena 1800-talets inhemska, nordiska och europeiska kulturhistoria, säger Maria Vainio-Kurtakko, förste arkivarie vid SLS och en av initiativtagarna till webbutgåvan.
Under nästan tre decennier skrev Edelfelt till sin mor, ofta flera gånger per vecka, och berättade om sitt arbete, människorna han mötte och dagens aktualiteter i Paris, Köpenhamn, Göteborg, Stockholm, Helsingfors, Berlin och Petersburg. Breven beskriver djupgående och detaljerat både hans konstnärsliv och den omgivning han levde i. Han hade ett brett kontaktnät och ett utförligt sätt att beskriva händelser.
– Som brevskrivare är Edelfelt fantastiskt underhållande! Han är kvick, rolig och mycket välformulerad. Han är skicklig på att måla med ord och man ser det han berättar framför sig, säger Vainio-Kurtakko.
Kombinerar humaniora med digital teknik
Tack vare samarbetet mellan SLS, Nationalgalleriet och Ateneum innehåller utgåvan också en stor samling digitaliserade bilder av konstverk och skisser.
De har kopplats till de brev där Edelfelt skriver om enskilda verk. Dessutom kan man göra sökningar på personer och platser som förekommer i breven samt på ämnesord.
Albert Edelfelts brev är ett bra exempel på digital humanities: humanistisk expertis möter informationsteknologi så att information kombineras på nya sätt och blir tillgänglig för alla.
– Det här unika brev- och bildsamarbetet gör att vi kan följa ett konstverk både i Edelfelts egna ord och genom skissböckerna fram till de färdiga konstverken. Men utgåvan riktar sig också till andra än konstintresserade. Den ger något till alla som är intresserade av perioden 1870–1900 både vad gäller finländsk, nordisk och fransk kontext, säger Maria Vainio-Kurtakko.
Albert Edelfelt (1854−1905) är en av Finlands genom tiderna mest framstående bildkonstnärer som redan under sin livstid var internationellt berömd. Edelfelts systrar donerade brevsamlingen 1935 till Svenska litteratursällskapet i Finland. Femtio år efter donationen, år 1985, blev det tillåtet att läsa breven och nu nästan 30 år senare läggs de ut på Internet.
SLS fortsätter utveckla webbutgåvan och fler brev publiceras framöver. I framtiden kommer bilder av konstverk och skisser i andra arkiv och museisamlingar att komplettera webbutgåvan.