Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oligarken i parken

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:03.
Gorkijparken

Skrammelorkester, brukade jag tänka då jag promenerade i Gorkijparken i Moskva på den tiden jag bodde där. Parken var sjaskig och nedskräpad och gav ett väldigt ovårdat intryck.

Visserligen var det många som tillbringade tid i parken, det gjorde också jag. Det kostade att gå in, det retade mig.

Numera är det gratis inträde och portarna är alltid öppna. Parken har genomgått en total förändring. Nu finns här allt man kan önska sig av sitt utomhusvardagsrum. Fina planteringar, lekplatser, kaféer, områden där man kan cykla, åka skateboard, spela bordstennis, delta i yogaträffar och mycket annat.

Här finns också olika uteplatser där man kan träffa vänner, sitta i solen och läsa eller iaktta folk. Många av dem är utrustade med eluttag så man kan ladda sin telefon eller pekplatta.

Mannen bakom den här förändringen är en av Rysslands rikaste män, oligarken och mångmiljardären Roman Abramovitj. Han har satsat en massa pengar på att göra om Gorkijparken och han har också låtit bygga en konsthall här.

Det är nämligen så att hans nuvarande fru är gallerist, specialiserad på modern konst. För omkring åtta år sedan öppnade hon ett galleri i ett gammalt garage i Moskva. Galleriet fick namnet Garage, och det heter också den nya utställningshallen i Gorkijparken.

Då jag tog en kort promead i parken i går kväll var där massor av folk. Den nya fina omgivningen tycks påverka människor i en positiv riktning, parkgångarna och gräsmattorna var helt skräpfria och de stora kuddar som finns på vissa gräsmattor var hela och rena.

Jag förvånades över en massa reklamskyltar som gällde en whiskyvecka i Gorkijparken. Whisky har väl aldrig varit ryssarnas favoritdryck?

I morse läste jag en tidning på flygplanet bort från Moskva. Där kunde jag läsa att ett stort whiskyvarumärke är ny sponsor för Roman Abramovitj eget fotbollslag, Chelsea.

Möten och människor

Diskussion om artikeln