Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Batik - färga tyger med shiboriteknik

Från 2014
Uppdaterad 10.09.2014 14:09.
Camillas blå servetter färgade med shiboriteknik
Bildtext Camillas blå servetter färgade med shiboriteknik
Bild: YLE/Strömsö

Vika vrida klämma. Sätten är många och batikfärgning är både snabbt och roligt sätt att skapa egna mönster på tyg! Camilla introducerar en japansk metod.

Du behöver:

- vitt tyg i naturmaterial (Jag använde 100% bomull och linne)
- flytande batikfärg
- salt
- fixermedel
- plasthandskar
- några ämbar
- gummisnoddar
- träplattor
- träpinnar

Om man vill återskapa känslan av vatten då är batik perfekt metod! Slumpen avgör hur resultatet blir och varje infärgning unik.

Strömsö inslag: batik - färga tyger - Spela upp på Arenan

Gör så här:

Det japanska ordet Shibori betyder att vika pressa klämma och det är den metoden jag använder mig av först. Jag blockerar det våta tyget med kvadratiska träblock (11x11 cm, måttet är anpassat efter de tygservetter jag använder) och gummisnoddar. Man kan också använda sig av stygn och klämmor men metoden går ut på att man färgar in tyget med blockeringen kvar.

Jag viker de kvadratiska tygservetterna som ett dragspel, först så formen blir avlång och sen så att det blir en kvadratisk form. Spänner sen fast träplattor på båda sidorna av tyget med hjälp av breda gummiband. Kom ihåg att tyget ska vara blött när du börjar vika! Vill du ha mera fria former på mönstret så lämnar du bort träplattorna och börjar använda gummisnoddar när du vikt tyget som ett dragspel och sen börja snurra gummisnoddar längs med kanterna tills det inte går att tvinna ihop mera.

Jag använde mig flytande batikfärg och här gäller det att följa instruktionerna enligt färgen, den färg du själv använder har sin egen instruktion.

Min flytande färg kan användas i 30 grader eller 60 graders vatten. Jag valde den hetare eftersom det ger fylligare infärgning.

Värm upp vatten i en kastrull och lös upp saltet på samma gång. Här följer ni instruktionerna enligt er egen färg! Häll över vattnet i ett ämbar, rör om. Häll i färgen, rör om. På med plasthandskarna när fixeringsmedlet ska i! Och så rör man om ordentligt igen så vatten, salt och fixermedel blandas ordentligt.

I med byltena! Rör om då och då så infärgningen blir så jämn och fin som möjligt.
30 minuter ska byltena vara i. Och sen är det bara att plocka upp dem en efter en och sätta ner dem i nästa ämbar vatten. Efter första vattenbadet är det bara att klippa upp snoddarna och se hur resultatet blev! Och efter det är det att skölja om och om igen tills vattnet är klart och sen ska tygerna tvättas i 60 grader så att resterande överflödig färg tvättas ur.

Jag passade på att ytterligare använda färgen till att testa dip&dye! D.v.s. att doppa ner tyg i färgen och sen dra upp igen så det blir en sådan där skön akvarellisk effekt. Jag använde mig av ett bomullslakan, fuktigt sådant, och doppade ner det till hälften i ämbaret och knöt fast tyget i en krok ovanför. Efter ca 10 minuter så drog jag upp lite av lakanet ur färgen och efter 10 minuter ytterligare lite till. Då får man mera markerade linjer i infärgningen. Eftersom färgen var använd och hade svalnat blir det inte lika fyllig infärgning, men det funkar fint ändå!

Efter en halvtimme tog jag bort lakan helt ur färgen och sköljde i omgångar och sen in i tvättmaskinen på 60 grader!

Testa! Det är fantastiskt roligt!
Lycka till!