Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Janne Lindberg: Närturista medan det ännu går

Från 2014
Jan-Ulrik Lindberg
Bildtext Skribenten (t.v.) på Brännskärsdagen i Åbolands skärgård, ett av de prima finlandssvenska evenemang där Yle Fems sommarserie spelades in.
Bild: Yle/Oskar Koivumäki

”Det har varit stillsamt i år.” ”Vi funderar på att lägga ner verksamheten.” Det är fraser jag har hört många gånger i år. Det är tydligen jobbiga tider för småföretagare som riktar sig till turister.

I somras bandade vi in tv-serien En svensk sommar i Finland, där svenskar och norrmän fick testa på spännande aktiviteter och besöka roliga evenemang i Svenskfinland. Inspelningarna föregicks naturligtvis av diger research.

Det gällde att hitta alla dessa evenemang och aktiviteter, och dessutom skulle hela teamet äta och inhysas. Ofta på små orter och ibland rentav i mitten av ingenstans.

När jag ringde upp företagare som erbjuder sådana här tjänster var reaktionen alltid glädje, men överraskande ofta i kombination med lite vädjande nedstämdhet. ”Vi behöver verkligen den här synligheten, för det går inte så bra för oss just nu”, kunde vara ett typiskt svar.

Intresset för närturism har förutspåtts gå upp då ekonomin går ner, men tydligen är finlandssvenska byar och småstäder inte tillräckligt sexiga.

Eller är de? De flesta svenskar och norrmän som medverkade i vårt program verkade i alla fall genuint stordigga orterna, deras invånare och möjligheten att uppleva ett stycke exotiskt Finland på sitt modersmål eller nästan-modersmål.

Ändå marknadsför ingen Svenskfinland till andra nordbor (eller om någon gör det, så borde de göra det bättre). På det hela taget finns det ingen samlad information om kul saker som man kan göra på svenska i Finland. Informationen är utspridd på tusen kommunala webbsajter, Facebooksidor och ofta hafsiga företagssajter. Evenemangskalendrar finns, men de är fullplottrade med kattdop och pärlorna drunknar i mängden.

För pärlor, det finns det gott om. Bydagar, lokala sportaktiviteter, festivaler och bastubadande, nästan allt verkade gå hem hos våra nordiska gäster. Och jag kan tro att vi finländare skulle njuta av dem också. När turistade du senast i grannkommunen?

En vädjan har jag ändå till dem som ordnar bydagar: lägg till en smula galenskap. Nästan alla evenemang erbjuder ju dansmusik, korv och krimskramsförsäljning, men få har någonting som skiljer dem från mängden. Lägg till en mystisk sportgren, musik i en oväntad genre eller tillverkning av världens största [lägg in valfritt föremål här] – helst någonting med lokal prägel. Och hitta på ett finurligt namn på dagen. Då bräckar ni grannbyn och lockar kanske några turister till. Lycka till!