Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Konstigt beteende i sömnen

Från 2014
Fötter
Bildtext Det är en myt att det är farligt att väcka de som går i sömnen.
Bild: Yle

Gnisslande tänder, ständigt mumlande eller planlöst vandrande. Alla vilar inte om natten fastän de sover. Myteriet har funderat på vad sömngång beror på och vilka andra märkliga saker man kan hitta på i sömnen.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mycket av det man gör då man sover är ganska harmlöst, en som pratar i sömnen irriterar kanske sin partner, men en sovande person kan göra mycket värre saker.

Något som är väldigt ovanligt är REM-sömnstörningar. Vårt signalsystem fungerar även då man sover och drömmer, när de flesta får en impuls hindrar hjärnan kroppen från att utföra den, eftersom man sover. Men filtret fungerar inte för alla och då agerar de på sina impulser fast de sover.

– De agerar ut drömmen och kan göra mycket konstiga saker som att springa eller hoppa. Det finns flera rättsfall där någon skadat sin partner när de agerat i en dröm, säger Tor-Björn Åkerstedt, sömnforskare vid Stressinstitutet vid Stockholms universitet.

Sömngång är harmlösare

En halv procent av vuxna går i sömnen, men av barn gör mer än en tredjedel det. Det är alltså mycket vanligare än REM-sömnstörningar och mycket lugnare också. Det som händer när man går i sömnen är att hjärnan delvis är vaken. Man kan gå runt och förstår hur man öppnar dörrar och fönster.

– Man sover egentligen, men en liten del av hjärnan är vaken, säger Åkerstedt.

Sömngång är inte i sig farligt, men det kan leda till farliga situationer eftersom man kan man falla i trappor, klättra ut genom fönster eller liknande.

– Lider man av sömngångeri ska man se till att säkra omgivningen, hålla fönster och dörrar låsta. Sömngångare kan öppna dörrar men mer komplicerade manövrar som att låsa upp en dörr tror jag inte lyckas, säger Åkerstedt.

Seglivad myt om att väcka sömngångare

De flesta har hört att man inte får väcka sömngångare, att det kan vara farligt. Men enligt Tor-Björn Åkerstedt är det inte sant.

– Jag vet inte varifrån myten kommer, men redan då jag var liten läste jag i Kalle Anka att det var förbjudet att väcka sömngångare. Men det är inte farligt, det bästa är att föra tillbaka den som går i sömnen till sängen, det är klart det kan bli lite pinsamt men sömngångare vet nog om att de gör det.

Inga direkta behandlingsmetoder

Några bra och konkreta behandlingar finns det inte mot sömngång, fast flera mediciner har testats har inga börjat användas aktivt. Det viktigaste är att sova ut, då minskar risken för att man går i sömnen.

– Ju djupare man sover desto större chans är det att man går i sömnen. Man måste sova länge och regelbundet, om man missar sömn så kommer man att sova djupare nästa natt och då ökar risken, säger Åkerstedt.