Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands ledning oense om sanktionerna

Från 2014
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.
Programmet är inte längre tillgängligt

Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) lät på måndagen anteckna sin avvikande åsikt när regeringen beslöt att stöda EU:s nya sanktioner mot Ryssland. Tuomioja säger till Yle att han gjorde det för historieböckerna.

EU:s nya sanktioner mot Ryssland kommer att leda till motaktioner. I värsta fall kommer sanktionerna att leda till ökad rysk närvaro i Ukraina, säger Tuomioja.

Enligt honom är det nu fråga om krig eller fred, inte i huvudsak finländska handelsintressen.

Sasi sågar Tuomioja

Riksdagsledamot Kimmo Sasi (Saml) skriver i sin blogg att en person, som kräver att Finland skall använda sin vetorätt i sanktionsfrågan, inte agerar enligt Finlands intressen.

Sasi skriver att Finland anslöt sig till EU för att stabilisera sin internationella position och för att trygga sina ekonomiska intressen. Finland ville visa att landet är en del av väst och vinna solidaritet bland övriga europeiska länder.

Nu är vi i en situation där Ryssland står i beråd att ändra gränserna i ett av sina grannländer, skriver Sasi. Det är enligt honom av yttersta intresse för Finland att EU kan fatta beslut om sanktioner mot Ryssland.

Det är klart att Finland försöker påverka innehållet i sanktionerna, så att de inte drabbar Finland på ett orimligt sätt. Men Finland kan inte ensam hindra beslutsfattandet inom EU - Finland kommer också någon dag att behöva EU:s solidaritet. Om vi nu bryter fronten kan vi inte kräva solidaritet av andra EU-länder senare, skriver Sasi.