Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Du kan rädda liv

Från 2014
Uppdaterad 13.09.2014 09:14.
En flicka som varit i en cykelolycka.
Bild: iStock.com/thefurnaceroom

I nio fall av tio är det en vanlig förbipasserande som räddar en olycksdrabbad person i livsfara. Alla kan lära sig den grundläggande första hjälpen, påminner Röda Korset på internationella första hjälpen-dagen.

Det är bara sällan som ett proffs är den första på plats vid en olycka. Därför är det viktigt att alla tar sitt ansvar, påminner man på Röda Korset.

- Det viktigaste är att stanna och hjälpa till så gott man kan, säger Henna Korte på Röda Korset.

Hon säger att alla kan lära sig grundkunskaperna i första hjälpen. Och finländarna går faktiskt rätt aktivt på första hjälpen-kurser. Ifjol deltog 160 000 personer i kurser som följer Röda Korsets modell.

- Ofta vill folk gå de här kurserna efter att de själva, eller någon närstående har varit med om en olycka, säger Korte.

Vardagshjältar uppmärksammas

Den 13 september uppmärksammas Internationella första hjälpen-dagen. På Röda Korsets firar man genom att tacka ett antal vanliga människor som räddat liv i en nödsituation.

- De här personerna har bara råkat vara på plats vid en olycka och de har raskt satt igång med första hjälpen. Det här visar att man verkligen kan rädda ett människoliv, säger Kristiina Myllyrinne på Röda Korset

Webdoktorns sidor finns anvisningar och videoklipp kring första hjälpen, bland annat råd om hur man enkelt öppnar andningsvägarna på en medvetslös person.

Här hittar du Röda Korsets första hjälpen-anvisningar