Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya lösningar behövs för Svenska Gården i Åbo

Från 2014
Uppdaterad 11.09.2014 14:51.
Alf Rehn.
Bildtext Alf Rehn, framtidsvisionär och professor vid Åbo Akademi.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

Radio Vega Åboland: Alf Rehn om Svenska Gården

Programmet är inte längre tillgängligt

Vad ska Svenska Gården vara, hur viktig är den och vad är vi beredda att betala för den? De här frågorna borde man nu fundera på, säger Alf Rehn, framtidsvisionär och professor i företagets organisation och ledning vid Åbo Akademi.

Svenska Gården i Åbo står inför stora utmaningar med en omfattande renovering som väntar, men inga pengar för att finansiera den. Svenska Gården har länge inhyst svenskspråkig föreningsverksamhet som inte gett inkomster och fastighetsaktiebolagets styrelseordförande Nils-Erik Bystedt har sagt att de måste tänka om konceptet för Svenska Gården.

Professor Alf Rehn säger att det alltid finns möjlighet att utveckla verksamheten, men att det är tydligt att Svenska Gården inte kan fortsätta som nu, utan måste fatta beslut snabbt.

- Om man tittar på siffrorna och verksamhetsplanen är det alldeles uppenbart att någonting måste göras och någonting måste göras ganska snabbt. Om vi nu låter det här vara ett ständigt snack om "vi borde kanske någon gång", så kommer vi förr eller senare till en punkt, och det är inte hemskt många år till den punkten, där man helt enkelt måste stänga och sälja av skiten på rot, säger Alf Rehn.

svenska gården,
Bildtext Svenska Gården
Bild: Yle / Lotta Sundström

Enligt Rehn finns det ändå alla möjligheter att utveckla verksamheten, men man måste fundera på vad Svenska Gården ska vara och vad man är beredd att betala för det.

- Visst är det trevligt att det finns ett finlandssvenskt utrymme mitt i centrala Åbo, men är det här någonting som Svenskfinland är berett att betala för? Det är naturligtvis dyrt att ha stora lokaler väldigt centralt i ett väldigt vackert hus, det är bara att acceptera att någon måste betala för det.

En hållbar lösning för verksamheten skulle vara sådan som fungerar kommersiellt.

- Jag skulle gärna se att verksamheten skulle utvecklas mot ett sätt som faktiskt skulle bära sig själv. Jag tänker då till exempel att man kunde se om huruvida dessa finlandssvenska föreningar faktiskt kan samarbeta med andra föreningar, till och med över språkgränser, och försöka hitta en ekonomi i det hela. Jag vill inte säga att föreningar ska bära det hela, men föreningar måste också se huruvida de kan vara till hjälp för att få Svenska Gården att fungera även kommersiellt.

Någon måste betala för ideell verksamhet

Många svenskspråkiga föreningar har hittills huserat så gott som gratis i Svenska Gårdens utrymmen. Sedan årsskiftet betalar de en hyra som täcker driftkostnaderna. Enligt Rehn finns det mycket som talar om ett svenskt rum mitt i staden, men man måste fundera på om språkdefinitionen räcker till för att upprätthålla verksamheten.

- Jag tror att den här typens utrymmen är väldigt viktiga för den dynamiska stadskärnan. Men jag tror att de inte kan vara inlåsta, den språkliga exkluderingen som har definierat så väldigt mycket är problematisk. Jag skulle vilja bjuda in nyfinländare och även finskspråkiga föreningar. Jag skulle faktiskt vilja bredda det där, inte för att puffa ut det svenskspråkiga, utan snarare för att berika det samma, genom möten, genom så att säga ge den en naturlig snarare än en artificiell plats i stadsrummet.

Nu måste alla finlandssvenskar som tycker att Svenska Gårdens verksamhet är viktig vara beredda att satsa på det, säger Rehn.

- Man ska komma ihåg att om någonting kostar ska någon betala det och man kan inte hoppas på att någon fond kommer in och skänker lite pengar, utan då måste man fundera på om det här är något som vi är beredda att satsa på som medborgare.

- Jag tror att vi för ofta tänker att ideell betyder att någon annan betalar men det är ju inte egentligen det. Ideell kan mycket väl betyda att detta är någonting som jag upplever som så viktigt att jag faktiskt ger pengar till det, donerar någonting, eller ställer upp själv, säger Rehn.

Styrelseordförande Nils-Erik Bystedt efterlyste tidigare nya aktieägare som är beredda att satsa på pengar på Svenska Gården. Alf Rehn tror att det är helt möjligt att få nya investerare, men då borde man säkert utveckla en del av verksamheten mer kommersiellt.

- För att utveckla verksamheten krävs att man kommersialiserar en del medan man låter andra delar vara ideella. Det finns många sätt att utveckla, men det måste göras ganska snabbt.

Läs också: Svenska Gården behöver investerare