Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Camerons hjärta hotar att brista

Från 2014
Uppdaterad 10.09.2014 21:12.
Yle Nyheter: Brittiska ledare på charmoffeniv i Skottland - Spela upp på Arenan

Storbritanniens premiärminister David Cameron säger att hans hjärta skulle brista om skottarna i nästa vecka valde att slita itu Storbritannien. Cameron och flera andra politiska ledare besökte Skottland på onsdagen i ett försök att vända opinionsvinden.

Premiärminister David Cameron, vice premiärminister Nick Clegg, Labourledaren Ed Miliband och alla Labourpartiets EU-parlamentariker åkte till Skottland i ett försök att vända opinionsvinden till förmån för nej-sidan i nästa veckas folkomröstning om självständighet.

Eftersom Labour har stort stöd i Skottland så har partiet mycket att förlora om skottarna väljer självständighet vid folkomröstningen nästa torsdag.

De konservativa Tories, däremot, har få väljare i Skottland. Enligt Cameron blir han ofta tillfrågad om inte hans parti skulle klara sig bättre i parlamentsval utan Skottland.

- Mitt svar på den frågan är att jag bryr mig mycket mera om mitt land än om mitt parti, sade Cameron.

Yle Nyheter: Cameron på charmoffensiv i Skottland - Spela upp på Arenan

Jag bryr mig oerhört mycket om det här extraordinära landet som vi har byggt upp tillsammans, tillade han.

Cameron sade också att han skulle bli förtvivlad, att "hans hjärta skulle brista" om skottarna i nästa vecka valde att slita itu Storbritannien.

Skottarna riskerar att bli av med pundet

Cameron varnade också skottarna för att de blir av med det brittiska pundet om de röstar ja till självständighet. Enligt honom skulle en monetär union med ett oberoende Skottland inte fungera.

Cameron påpekade dessutom att folkomröstningen inte är ett parlamentsval. Det är ingen idé att försöka straffa de "jäkla" Tory-politikerna genom att rösta ja till självständighet och sedan tro att beslutet går att återkalla om fem år. Han sade att ett beslut om självständighet skulle vara ett beslut för det kommande århundradet.

I söndags publicerades en opinionsmätning som för första gången gav ja-sidan ledning.

Nu erbjuder Londonpolitikerna det skotska parlamentet mera självstyre och makt över skatterna, välfärden och finanspolitiken - om de går med på att stanna kvar i den 307 år gamla unionen med England och Wales.

Diskussion om artikeln