Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Se till att du inte blir sjuk

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 14:59.

Redan under den första månaden här i New York har jag lärt mig att uppskatta saker som jag tagit för givet hemma i Finland. Hälsovården till exempel.

Vår son fyllde förra veckan ett halvt år, vilket innebar att det var dags för ett besök hos en barnläkare. Ett rutinbesök. Ni som har barn vet vad det handlar om. Tre vaccinationer och så kollade man längd, vikt och huvudets omkrets. Räkningen för kalaset var dryga 800 dollar. Ouch.

Den andra sidan av myntet är skatterna. Min skatteprocent är nämligen avsevärt lägre än hemma. Min skattejurist (som utlänning är man nästan tvungen att ty sig till en skattekonsult) dividerade några minuter under vår första konsultation innan han kom fram till att jag måste betala dryga tio procent i inkomstskatt (procenten skulle vara mycket högre ifall jag var tvungen att betala delstatsskatt). Jag var så överraskad då jag hörde siffran att jag spontant ropade ”Hurra!”, varpå konsulten svarade: ”Välkommen till USA – Se bara till att du inte blir sjuk.”

Jag och min familj är i den lyckliga situationen att vi har sjukförsäkring, men det kan inte alla amerikaner falla tillbaka på. Jag besökte Atlantic City förra veckan och en fackrepresentant för de 8000 människorna, som nyligen blivit utan jobb då tre kasinon stängt, konstaterade att de uppsagda är oroade över två saker. Dels hur de skall betala sina räkningar och dels vad som händer om någon i familjen blir sjuk. Så kallade Obamacare har visserligen lett till allt fler amerikaner är försäkrade men systemet är inte vattentätt.

Oberoende av partisympatier så är de flesta amerikaner överens om att hälsovården i USA är alldeles för dyr. Amerikanernas kostnader för hälsovården motsvarar cirka 18 procent av BNP. I Finland var procenten 9,1 år 2012.

Min fru fick för ett par veckor sedan i samband med en föräldragruppsträff höra om ett bisarrt exempel på den verklighet många amerikaner lever i. En tvillingmamma berättade att hon hade haft en komplicerad graviditet vilket ledde till att hon var tvungen att vistas på förlossningssjukhuset från och med den åttonde graviditetsmånaden. Två månader senare åkte hon hem med två friska bebisar och en räkning på två miljoner dollar. Två. Miljoner. Dollar. Hennes försäkring täckte lyckligtvis kostnaderna. Samtidigt förstår jag nu än bättre varför hälsovårdskostnaderna och försäkringspremierna har skjutit i höjden här i USA.

Helt förståeligt att många amerikaner gärna skulle anamma den nordiska välfärdsstaten. Men då det kommer till kritan undrar jag hur många av dem som sist och slutligen skulle vara redo att betala markant mer i skatt. Det är nämligen lätt att gilla låga skatter.

Park Slope 11215