Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Utpressning i Kristinestad

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Solbrinkens skola i Lojo
Bild: Yle/Sofia Lindahl

Att den kommunala ekonomin är ansträngd är ingen större nyhet i dessa tider. Det har resulterat i att permitteringsnyheterna har duggat tätt den senaste tiden. I Kristinestad skall lärarna vara permitterade i 7 dagar för att få stadens ekonomi på fötter igen.

Vänta lite! I själva verket är det de svenska lärarna som skall vara permitterade. Inte de finska.

Det här hade lärarförbundet svårt att smälta. Enligt Finlands svenska lärarförbund är det kränkande att de svenska lärarna, och därmed också eleverna behandlas olika.

Så här Joakim Häggström, styrelsemedlem i FSL:

Också Bob Karlsson, direktör vid Utbildningsstyrelsen ställer sig aningen tveksam till förfarandet i Kristinestad.

Lagligheten då? Jag vänder mig till Kommunförbundets svenska direktör Kristina Wikberg. Hon hänvisar till Hannu Feud vid Kommunarbetsgivarna KT, som säger att förfarandet är ok eftersom både de svenska fått samma erbjudande i början av processen.

Att båda språkgrupperna har fått samma erbjudande i början av processen innebär att både de finska och svenska lärarna fått möjligheten att ta oavlönad tjänstledighet. De finska lärarna gick med på arrangemanget, men inte de svenska. Resultatet blev att de permitterades.

Är det verkligen ok? Det är beslutsfattarna, inte de anställda, som skall ta ansvar för kommunens ekonomi. Om de anställda permitteras så är det de folkvalda som skall fatta beslutet och också ta ansvar för de eventuella konsekvenser som beslutet kan få. Ett permitteringsbeslut skall inte skuffas över på arbetstagaren.

Att uppmana de anställda att ta oavlönad tjänstledighet är inte bara att skuffa över ansvaret på arbetstagaren. Det är rena rama utpressningen. Ta ledigt utan lön eller så permitterar vi dig. När slutresultatet dessutom blir olika för de båda språkgrupperna är det minst sagt besynnerligt.

Så om du som kommunal beslutsfattare tvingas ta till permitteringsvapnet. Fatta beslutet själv och stå för konsekvenserna.

Uppdatering 23.9.2014.
Så här kommenterar Kristina Wikberg inlägget i sin blogg: Klarar en tweet att gå under ytan?

Twitterbloggen