Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Barnmorska: Beslutsfattarna har tappat sin navelsträng till verkligheten

Från 2014
Uppdaterad 11.09.2014 15:42.
Johanna Sarhio-Nieminen
Bildtext Johanna Sarlio-Nieminen
Bild: Yle/Carina Bruun

En kvinna som föder barn måste få känna att hon är drottning i sin förlossning, tycker barnmorskan Johanna Sarlio-Nieminen. En centralisering av förlossningar ökar osäkerhet och rädsla hos kvinnor som ska föda barn, och för inte med sig någonting positivt alls, anser hon. HNS utreder möjligheten att om fem till tio år stänga Barnmorskeinstitutet och flytta förlossningarna till Jorvs sjukhus i Esbo.

Programmet är inte längre tillgängligt
Morgonöppet: Barnmorska Johanna Sarhio-Nieminen om centralisering av förlossningar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Man talar om förlossningsvård som om det var en lättflyttad byggnad, men det gäller faktiskt människor. Födande kvinnor, familjer och barnmorskor. Det känns som att beslutsfattarna har tappat navelsträngen till verkligheten, säger Sarlio-Nieminen.

Sarlio-Nieminen ser ingenting positivt i att förlossningar koncentreras till stora enheter. Förlossningsvården är baserad på trygghet, säger hon, och trygghet går inte att centralisera.

- Ju större ett ställe är desto sämre är förutsättningarna för ett individuellt bemötande, och att bli individuellt bemött är väldigt viktigt vid en förlossning.

Ingen ska tvingas föda hemma

Färre och större förlossningsenheter innebär längre avstånd för föderskorna. Det är möjligt att antalet förlossningar som sker på vägen till sjukhusen ökar, säger Sarlio-Nieminen, och då är det viktigt att förbereda kvinnorna bättre.

- Vi borde se över hur vi förbereder föderskor och familjer så att de kan ta förlossningen till sig. Kvinnan ska känna att hon är centrum av förlossningen var den än händer. Panik gör förlossningen riskabel.

Hon tycker ändå inte att kvinnor ska behöva förbereda sig för hemmaförlossningar bara för att sjukhusen ligger långt borta. Att föda hemma måste vara ett val för de som vill och som känner sig trygga i det.

- De flesta kvinnor i Finland vill ändå föda på sjukhus, eftersom det känns tryggt. Därför måste vi utveckla servicen så att förlossningsenheterna finns nära.