Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Integrering är en investering

Från 2014
Uppdaterad 15.09.2014 09:02.
Mohammad Muhis Azizi och James Simpson
Bildtext Mohammad "Muhis" Azizi och James Simpson diskuterar integration
Bild: Yle/Jussi Kallioinen

Det är viktigt att de flyktingar som kommer till Finland snabbt integreras i samhället. Ju snabbare det går desto större nytta är det för dem och för samhället.

I slutet av året kommer fyra syriska flyktingfamiljer till Pargas. Det är 20 kvotflyktingar med nio vuxna och elva barn från ett flyktingläger i Libanon.

Det är 17 år sedan Pargas senast tog emot flyktingar. Då var mottagandet hjärtligt och det fanns ett stort intresse att hjälpa flyktingarna, men metoderna fungerade inte så bra.

Enligt Mohammad "Muhis" Azizi, som då kom till Pargas, fick barnen ett alltför stort ansvar. De gick i skola och lärde sig snabbt finska, medan det tog längre tid för föräldrarna. Azizi fick ofta översätta saker för dem, eller föra familjens talan i olika ärenden.
– Låt barnen var barn, och låt de vuxna sköta vuxnas ärenden.

Miia Nissinaho
Bildtext Miia Nissinaho
Bild: Yle/Samuli Holopainen

Också Pargas stad är mån om att integreringen ska vara naturlig och snabb. Tillsammans med studerande vid Yrkeshögskolan Novia har man funderat på olika modeller hur integrationen kunde fungera. Enligt Miia Nissinaho skulle det vara viktigt bland annat med vänfamiljer och utomhusverksamhet.

Man lär sig dåligt genom att sitta stilla i en skolbänk

Lektor James Simpson vid Novia har studerat olika metoder som använts också i Sverige för att integrera flyktingar, och han förespråkar utomhuspedagogik. Många lär sig bäst genom att känna och uppleva naturen, samhället, kulturen och så vidare.
– Att kunna vara aktiv och att kunna röra på sig leder till en bättre effekt. Kommunikationen mellan människorna är också mycket friare.

– Ja, vem skulle vilja sitta stilla i en skolbänk, undrar Azizi. I Pargas tog ungdomar med oss flyktingbarn för att skrinna eller ut i skogen. Det var spännande. Och roligt.

Men Azizi efterlyser också en långsiktig plan. Kommuner som tar emot flyktingar borde fundera på hur dessa ska få jobb, hur deras kunskaper kunde utnyttjas i samhället och att det finns vettiga saker att göra på fritiden. Då Azizi blev vuxen fanns det inte längre något som lockade i Pargas, utan han flyttade till Åbo. Alla de flyktingar som 1997 kom till Pargas har i dag flyttat bort därifrån.

Inbördeskriget i Syrien har lett till att över 2,5 miljoner människor är på flykt. Finland tar emot 500 kvotflyktingar från Syrien i år, och Egentliga Finland tar emot 32 av dem. De första flyktingarna anlände i augusti till S:t Karins, Lundo, Nådendal, Reso och Åbo. Pargas väntar sina flyktingar i slutet av året.

Programmet Närbild på Yle Fem handlar på måndag 15.9 om flyktingar som anländer till och integreras i Finland. Programmet sänds kl.20.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan