Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

CIA: IS-krigarna är fler än vad man trott

Från 2014
Uppdaterad 12.09.2014 09:36.
Islamiska statens svarta flagga i norra Irak.
Bild: EPA/MOHAMMED AL-MOSULI

CIA uppger att jihadistorganisationen Islamiska staten har
20 000 - 31 500 krigare i Syrien och Irak. Siffran har trefaldigats i jämförelse med tidigare uppskattningar.

Samtidigt höjer Australien nivån för terrorhot.

Enligt den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s talesman Ryan Trapani bygger uppskattningen på underrättelserapporter från maj till augusti i år. Enligt Trapani tog rekryteringen ny fart från och med juni efter jihadisternas framgångar på slagfälten, efter att IS hade utlyst ett kalifat och på grund av omfattande propagande från organisationen.

Många bedömare har också påpekat att IS är den rikaste terrororganisationen i världen just nu och har därför råd att försörja och avlöna krigare.

Tidigare har västliga underrättelsetjänster uppskattat antalet IS-krigare till 10 000 - 13 000. CIA:s nya bedömning offentliggjordes dagen efter att president Barack Obama höll sitt TV-tal om USA:s nya strategi i kampen mot IS. Det är knappast någon tillfällighet att den nya uppskattningen släpps just nu. Det är viktigt för Vita huset att få folkets stöd för den nya offensien mot IS.

Australien terrorvarnar

Australien höjde på fredagen nivån för terrorhot mot landet från "medium" till "hög", för första gången sedan den fyrgradiga skalan infördes år 2003.

skärpt säkerhetsläge i Australien
Bild: Australian federal police / AFP / Lehtikuva

- Jag vill understryka att det här inte betyder att vi befarar en omedelbart förestående terrorattack, sade Australiens premiärminister Tony Abbott. Vi har ingen information om specifika terrorplaner. Det vi vet är att det finns människor (i Australien) med avsikt och förmåga att genomföra terrorattacker, tillade han.

Abbott pekade speciellt ut människor som återvänt till Australien från krigszonerna i Mellanöstern.

Australien uppskattar att åtminstone 60 australier krigar med antingen IS eller med den al-Qaida relaterade gruppen Jabhat al-Nusra i Syrien och Irak. Utöver dem har 15 australier redan dödats i striderna. Två av dem i självmordsbombningar.

Enligt Abbott har dessutom över 20 personer redan återvänt hem från slagfälten i Irak och Syrien.