Hoppa till huvudinnehåll

Använd hjärtat – Lupa välittää

Ordna ett evenemang för de äldre

Från 2014
Uppdaterad 07.06.2016 11:17.
Verktygsbalk för Använd hjärtat
Bild: Yle / Sara Köteleki

Skulle du vilja ordna ett evenemang för äldre, men har svårt att komma igång? Här har du en verktygsback som hjälper dig på traven!

Du kan ordna ett evenemang tillsammans med dina kompisar, med ditt idrottslag, bänd eller annan hobbyförening, tillsammans med din klass eller hela skola.

Få med andra, det är roligt! Kolla om din skola redan är med i Använd hjärtat. Om inte, berätta om kampanjen för din lärare och rektor, och häng på.

Målet är att fylla hela Finland med evenemang där unga och äldre kan träffas.

Planera evenemang (grafik)
Bild: Yle / Sara Köteleki

Planera evenemanget

Använd fantasin, evenemanget kan handla om vad som helst! Det kan vara att hjälpa med något smått i de äldres vardag, om att dricka en kopp kaffe tillsammans. Eller så kan det vara en större fest, dans eller uppträdande. Inget är för stort eller smått för att duga.

Bilder, videor och berättelser från evenemangen publiceras här på kampanjsidan. En del evenemang kan också komma med i radio eller på tv.

Ockupera ett ålderdomshem!

Ålderdomshem och servicehem är perfekta platser för Använd hjärtat-evenemang. Där kan man träffa många på en gång, och garanterat sprida glädje bland de äldre.

Hur låter det t.ex. med en lillajuls- eller luciafest? Eller kanske en självständighetsfest eller varför inte ett DJ-gig där ni spelar och berättar om er musik?

Eller om ni är händiga kan ni ordna en spontan frisersalong, eller hjälpa med datorer eller mobiler, eller fast snygga till en rollator eller måla en hörapparat fin.

Besök de äldre i deras hem!

Känner du äldre som bor ensamma hemma? Använd hjärtat-kampanjen handlar om att lätta på äldres ensamhet, så ett julbesök hos ensamma äldre är perfekt för att sprida julglädje.

Man kan göra vad som helst under ett hembesök; bjuda på glögg, hjälpa till med julpyntande eller skriva julkort tillsammans.

Kanske kan du hjälpa till med snöskottning eller följa med på juluppköp eller kanske bara gå ut till närmaste café på en kopp kaffe.

Bjud in de äldre till din skola!

Hur skulle det vara att bjuda in äldre som bor i närheten eller är före detta elever på besök till din skola? Som programpunkt kan ni ha julsånger eller tillsammans tillreda en julmiddag på hushållslektionen.

Eller så kan ni bjuda in äldre till helt vanliga lektioner och prata om hurdan skolan var förr. Hurdan var skolmaten och disciplinen, har det blivit bättre eller sämre?

Ordna evenemang i skogen eller på torget!

Platsen behöver inte vara en begränsning, du kan ordna evenemang var som helst. En skogspromenad med svampplockning eller korvgrillning eller ett rollatorrally kan garanterat pigga upp. Eller bara en promenad till närmaste torg för att se om de har julkransar till salu. Och så kan man förstås också göra sina egna om man vill.

Röda korset hjälper!

Tanken är att du och dina vänner kan sprida glädje genom att ordna ett Använd hjärtat-evenemang. Röda korset kan hjälpa till med de praktiska sakerna. Ta kontakt med Röda korsets distrikt eller avdelning som är närmast dig. FRK:s (Finlands Röda Kors) folk hjälper till med att knyta kontakten med ensamma äldre eller med äldreboenden i närheten. De vet också hur det lönar sig att gå tillväga med att ordna evenemang:

  • hur möter man äldre

  • hurdana evenemang önskar sig de äldre

  • vad behöver man beakta då man ordnar evenemang

Då kan också be FRK (eller annan organisation som en idrottsklubb, 4H, scouterna, församlingarna) att komma till din skola och berätta om frivilligarbete.

Ordna evenemang (grafik)
Bild: Yle / Sara Köteleki

Ordna evenemanget

Då planen är klar och detaljerna bestämda så gå ännu igenom den med din kontakt från FRK. Bekräfta också planen med kontaktpersonerna för platsen där evenemanget ordnas.

Som hjälp i alla praktiska saker man måste göra då man ordnar ett evenemang har vi sammanställt en minneslista för evenemangsarrangörer.

Om du arrangerar evenemanget i ett äldreboende eller servicehem kom ihåg att gå igenom ställets regler med kontaktpersonen från Röda korset.

Om du ordnar ett offentligt publikevenemang som det är fritt att delta i så be Röda korsets förstahjälpspersonal delta i evenemanget.

Berätta om och marknadsför ditt evenemang. Kontakta lokal media som regionaltidningen. Var också i kontakt med övriga föreningar på orten och berätta till alla vänner och bekanta om evenemanget. Glöm inte heller att sprida ordet på sociala medier med hjälp av #användhjärtat-taggen.

Klicka också in ditt evenemang på kartan:

Det är inte längre möjligt att lägga till evenemang.

Dela erfarenheter (grafik)
Bild: Yle / Sara Köteleki

Dela erfarenheten

Dela med er av era erfarenheter med att planera och ordna evenemang med hastaggen #användhjärtat / #lupavälittää på Instagram, Twitter eller Facebook (kom ihåg att dela med hela världen på Facebook för att det ska bli synligt). Då ni träffar äldre så ta selfies med dem och dela dem med taggen #användhjärtat. De kommer att publiceras här på kampanjsidan. Kom dock ihåg att också berätta för de äldre hur bilderna används!

Längs med hösten kommer här på kampanjsidan in fler möjligheter att rapportera om era evenemang, plus några roliga test och lite annat också.

Så kika in ibland och tipsa andra om sidan!