Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pistorius dömd för dråp

Från 2014
Uppdaterad 12.09.2014 15:45.
Pistorius under rättegången.
Bild: EPA/STR

I Sydafrika har den paralympiska löparen Oscar Pistorius dömts för dråp. Enligt domaren fanns det inte tillräckligt med bevis för att stöda en dom för mord.

”Culpable homicide” är termen som används - översatt till svenska ligger den mellan dråp och grovt vållande till annans död.

Redan på torsdagen blev det klart att Pistorius enligt högsta domstolen inte gjorde sig skyldig till överlagt mord när han sköt ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp på alla hjärtans dag i februari ifjol.

Pistorius har hela tiden hävdat att han sköt Reeva Steenkamp i tron att det var en inkräktare som hade gömt sig i badrummet. Pistorius sköt många skott genom badrumsdörren. Flera av dem träffade Steenkamp.

De vittnesmål som vittnen och experter har gett under rättegången, som har pågått i ett halvt år, stöder enligt domaren mer Pistorius berättelse om hur det hela gick till än åklagarnas. Enligt domaren fanns det heller inget motiv till dådet.

Några andra motiveringar till att domen blev dråp och inte överlagt mord var att Pistorius genast ringde nödnumret och försökte återuppliva Reeva Steenkamp och var uppenbart utom sig över att han hade skjutit henne. Han har under hela rättegången visat stor ånger och vid flera tillfällen brutit samman när han har vittnat.

Domaren konstaterade att Pistorius agerade vårdslöst när han sköt mot badrumsdörren. Han borde ha insett att den person som fanns bakom dörren kunde dö om han sköt.

Domen kan enligt sydafrikansk lag ge upp till 15 års fängelse. Hur långt fängelsestraffet blir klarnar först om en månad, den 13 oktober.

Rättsprocessen är ändå inte nödvändigtvis över, domen kan ännu överklagas och det kan räcka ytterligare 2-3 år innan det hela får ett slut.

Bild: EPA/JENNIFER S. ALTMAN

Oscar Pistorius fick båda benen amputerade som barn. Han gjorde en mycket framgångsrik karriär inom handikappidrotten. Och blev världsberömd när han som första löpare utan ben sprang i en vanlig OS-final, i stafetten på 400 meter herrar, i OS i London år 2012.

Diskussion om artikeln