Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skärpta regler för drönare i höst

Från 2014
Uppdaterad 13.09.2014 10:28.
Drönare
Bildtext
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Att flyga med civila drönare i tät bebyggelse och över publikhav kommer snart att vara förbjudet. Under hösten kommer trafiksäkerhetsverket Trafi med nya regler angående drönarna, och i november väntas luftfartslagen förnyas.

De obemannade luftfarkosterna har blivit allt vanligare både i civilt och kommersiellt bruk. Ofta används de till fotografering från luften ur vinklar och perspektiv som inte tidigare varit möjliga. Det har ändå inte funnits några regler kring hur drönarna får användas, och frågor kring säkerheten har det senaste året tagits upp ett antal gånger. Bland annat i samband med den uppmärksammade videon My Helsinki som vi rapporterade om i våras.

De nya reglerna kommer inte att påverka drönare som används för hobbyverksamhet eller som leksaker. Det är endast drönare som används i kommersiellt syfte eller för att utföra någon form av arbete. Enligt Trafi är det användningssyftet som avgör om reglerna gäller eller inte. Enligt den här definitionen skulle en lätt hobbydrönare inte befattas av de nya reglerna. Men om samma farkost utrustas med en till exempel en kamera börjar reglerna gälla.*

Jorma Kivinen, Trafis expert på användning av obemannade luftfartyg, sitter med i gruppen som ska ta fram de nya reglerna. Enligt Kivinen kan lagförändringen innebära ett slut på amatörflygningen.

– I fortsättningen kan den som styr drönaren behöva ett certifikat. Eventuellt kan de andra personerna som deltar i flygningen också bli tvungna att uppfylla vissa krav. Lagen möjliggör också krav på flygtillstånd för att genomföra flygningarna, säger Kivinen.

Lagförändringen väntas träda i kraft i höst, närmare bestämt den 13 november. Enligt Kivinen kommer ändå inte alla regler att träda i kraft omedelbart.

drönare
Bildtext Drönarnas kontrollpanel är vanligen utrustad med en monitor.
Bild: Niklas Evers

Säkerhet framför allt

Trafis egna regler innehåller också annat än bara krav på den som styr drönaren. Bland annat kommer flygning i tätort som varit populärt i många drönarvideon på nätet att förbjudas av säkerhetsskäl. Flygningen ska enligt reglerna ske minst 150 meter från tätbebyggda områden.

Också flygning över publikhav som förekommit flera gånger under sommarens festivaler förbjuds och drönarnas högst tillåtna vikt begränsas till 25 kg. Nattflygning kommer också att förbjudas.

Trafi har också räknat med andra risker än att en drönare plötsligt ska falla ner från luften. På grund av annan flygtrafik kommer drönarnas maximala flyghöjd att begränsas till 150 meter.

– Utanför tätorter kan riktiga flygplan och helikoptrar flyga så lågt som på 150 meters höjd. Då finns det en verklig risk för kollision, säger Kivinen.

Förutom höjdkravet på max 150 meter får inte drönaren enligt de nya reglerna befinna sig längre än 500 meter från den som styr. Piloten måste också hela tiden kunna se drönaren.

drönare
Bildtext Också Yle använder drönare.
Bild: Niklas Evers

”Inskränker yttrandefriheten”

Sedan februari har allmänheten fått skicka in kommentarer till Trafis regler. Eftersom också medier börjat använda drönare i nyhetsrapportering har Mediernas centralförbund opponerat sig mot de nya reglerna. Förbundet anser att reglerna begränsar nyhetsrapporteringen och därmed också yttrandefriheten.

I förbundets kommentar till Trafis förslag kräver de att förbudet mot flygning i tätort, över publikhav och nattetid inte ska gälla medier.

Integritetsskyddet på tapeten i Sverige

Reglerna för drönare varierar starkt mellan olika länder. I Sverige har debatten kring de civila drönarna handlat mer om integritetsskydd, och många har uttryckt oro över att filmas från luften utan att de vet om det. Det här rapporterade Dagens Nyheter om i somras.

I Sverige krävs det tillstånd för att få fotografera med drönare i städer eftersom sådana fotografier lyder under den svenska kameraövervakningslagen. Och dessutom ska fotografier som läggs upp på nätet först granskas och godkännas av Försvarsmakten. Enligt Sveriges Radio har de här reglerna ändå i stort sett ignorerats eftersom allmänheten inte känner till dem.

*Artikeln uppdaterades 10.30 den 13.09.2014 med Trafis definition för vilka drönare som berörs av de nya reglerna.

Läs också:
Utkast till Trafis nya regler (på finska)
Drönare är framtidens melodi
My Helsinki-filmaren litar på drönare