Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pistorius-fallet ledde till våldsdebatt i Sydafrika

Från 2014
Uppdaterad 12.09.2014 12:54.
Oscar Pistorius
Bildtext Oscar Pistorius blev en nationalhjälte då han deltog i OS för två år sedan.
Bild: EPA / Jilian Strasenschulte

Domen mot den olympiska löparen Oscar Pistorius har fallit; han dömdes för dråp på sin flickvän Reeva Stenkamp. Pistorius var en viktig symbol för sydafrikanerna. Det berättar Yle Nyheters reporter som bevakat rättegången.

– Pistorius är en nationalhjälte i Sydafrika. För två år sedan deltog han i OS och innan det vann han guldmedaljer i Paraolympiska spelen. Samtidigt visade han för världen att han trots att han har båda benen amputerade kunde lyckas med något så här stort, säger Nina Simberg som tidigare bevakade rättegången på plats i Sydafrika.

Enligt henne har Pistorius varit en stark symbol, en enande faktor för sydafrikanerna. Vissa har till och med jämfört honom med president Nelson Mandela för att han lyckades visa hela nationen att man kan överkomma hinder.

Bildtext Nina Simberg bevakade rättegången för Yle Nyheter i Johannesburg
Bild: Yle

Ledde till våldsdebatt

Rättegången har satt igång en debatt om både våld i allmänhet och särskilt våld mot kvinnor som båda är stora problem i Sydafrika. Simberg tror ändå inte att rättegången kommer att ha en stor betydelse för liknande fall i framtiden.

– Vi måste komma ihåg att det sker ungefär tre mord på kvinnor varje dag. Oftast är den kvinnans man eller pojkvän eller någon annan närstående som är förövaren. Rättssystemet i Sydafrika tampas med liknande fall hela tiden, säger Simberg.

Hon tror inte att fallet kommer att påverka den sydafrikanska rättspraxisen, men däremot har den satt igång en viktig diskussion om kvinnornas situation i landet. Också diskussionen om huruvida man ska ha rätt att bära vapen på allmän plats och förvara vapen hemma har blossat upp.

– Det här är en diskussion som Sydafrika verkligen behöver, så man kan hoppas att den diskussionen fortsätter, säger Nina Simberg.

Läs också: Pistorius dömd för dråp