Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Redrama: Helsingfors mera likt Tallinn än Stockholm

Från 2014
Uppdaterad 12.09.2014 15:51.
Lasse "Redrama" Mellberg utanför Radiohuset
Bildtext Lasse "Redrama" Mellberg

Nästan en halv miljon euro har Helsingfors stad bidragit med för att göra verklighet av MTV Push Helsinki, något som fått en del kritik. Förhoppningen från stadens sida är att Push Helsinki skulle leda till att Helsingfors får stå värd för prisgalan MTV Europe Music Awards inom en snar framtid. Lasse ”Redrama” Mellberg uppträdde själv på evenemanget på torsdag kväll, och trots att det var en lyckad tillställning är han enig i kritiken: det är för dyrt.

- Det är klart att en halv miljon är totalt vansinnigt, men samtidigt så skulle det ur mitt perspektiv enbart vara en bra grej om EMA ordnades i Finland, säger han.

Staden hoppas att galan skulle ordnas i Helsingfors redan 2015 eller 2016, något Mellberg ser som realistiskt. För arrangörerna kunde Helsingfors verka som ett trendigare alternativ än till exempel Köpenhamn, säger han, men det finns också en risk att det blir helt tvärtom.

- Ur deras synpunkt är lilla Helsingfors ganska exotiskt, det är mera som om de skulle ordna galan i Dubrovnik eller i Tallinn, tyvärr. Vi tycker kanske själva att Helsingfors är mera som Stockholm, men så är det inte ur deras synvinkel, och kommer inte att bli heller, säger han.

Överdrivna förhoppningar

Mellberg ställer sig positivt till EMA, men tycker att förhoppningarna som är förknippade med viljan att anordna evenemanget är överdrivna.

- Man kan säga att det aldrig lönar sig att ordna evenemang som kostar, för det hämtar ingen turism eller ny arbetskraft. Å andra sidan, om vi alltid tackar nej till sådana här grejer, så isoleras vi så småningom från resten av världen. Ibland lönar det sig att spela det stora spelet med världen, säger han.

Han påpekar att det ändå skulle föra med sig vissa goda saker till Finland, så som sponsorer.

- Det hämtar så klart in grymma mängder pengar åt någon, men knappast åt det finska folket.

Läs också:

Målet med MTV Push var inte att locka publik

"MTV Push Helsinki och EMA hör ihop"