Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Sandskrubb och nyponskrubb

Från 2014
Uppdaterad 25.09.2017 16:36.
Ett moget nypon som växer i en buske.
Bildtext Nyponpulver ger huden en vacker, lite solkysst färg.
Bild: Elin Skagersten-Ström / Yle

Sand är ett utmärkt slipmedel, inte bara för ingrodda stekpannor och smutsiga golv, utan även för sommarslitna fötter och torra ben. Känslan av att gå barfota på en sandstrand är något jag gärna vill spara över vintern, så här är två skrubbar som återskapar strandkänslan.

Strömsö inslag: Kroppsvård med kokos och nypon - Spela upp på Arenan

Själv sitter jag gärna i vattenbrynet och gnuggar fötterna och underbenen med blöt sand, men det krävs att sandkornen i fråga är ganska mjuka och runda, annars sliter det för mycket på huden. Sandskrubben använder jag till fötter och ben, medan jag tar nyponskrubb till den känsligare huden på överkroppen. Nyponpulver ger en vacker, lite solkysst färg, och tillför vitaminer och kärlstärkande bioflavonoider. Nyponskrubb är alltså extra bra för den som har åderbråck eller lätt att få blåmärken.

Kokosolja kommer alltid att dofta sol och strandliv för mig och är en självklar ingrediens i skrubbarna, mest för att den är så bra för huden. Kokosolja är en ganska fet olja som tas upp långsamt av huden, och på så sätt hinner den gå in ordentligt i alla hudlager. Jag använder den ofta istället för hudcreme. Oljan har en låg smältpunkt, 25-28°, och smälter genast när man tar lite av den i handen.

Strömsö inslag: Kroppsvård med nypon och kokosolja 2 - Spela upp på Arenan

Båda skrubbarna håller i minst ett år och förvaras i rumstemperatur.

Sandskrubb
1. Smält lite kokosolja och häll i en burk.
2. Blanda i len och mjuk sand tills konsistensen blir som en tjock välling.
3. Simma, duscha eller bada bastu, gnid sedan in dig på fötterna och benen med skrubben och gnugga ordentligt tills huden känns mjuk. Skölj i varmt eller ljummet vatten.

Nyponskrubb
1. Smält lite kokosolja och häll i en burk.
2. Blanda i nyponpulver tills konsistensen blir som en tjock välling.
3. Simma, duscha eller bada bastu och skrubba överkroppen och ansiktet. Skölj i varmt eller ljummet vatten.

Nyponpulver
1. Plocka röda och fina nypon.
2. Dela nyponen och peta ur kärnorna.
3. Torka nyponen på en bricka i rumstemperatur tills de är helt torra.
4. Mal dem i mixer till pulver.
5. Förvara pulvret i en glasburk och använd det till skrubbar eller som kosttillskott i smoothies eller på maten. Innehåller med C-vitamin än något annat bär, ca 450 g/100 g nypon. Nypon är också rika på mineraler och bioflavonoider (antioxidanter).