Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu blir det hett om öronen för stadens vägglöss

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
En vägglus.
Bildtext Nu ska det bli hett om öronen för den här rackaren.

Det finns en ny sheriff i stan som ska lyncha vägglössen. Vår metod går ut på att använda värme istället för giftiga kemikalier, säger kundkontaktchef Otso Laakkonen på företaget Helle.

Det värsta som hänt hittills har varit att några Legobitar har smultit. -Otso Laakkonen om den nya metoden.

I all sin enkelhet fungerar metoden så att Laakkonen och hans gäng dyker upp, ställer igång sin maskin och hettar upp lägenheten till 52 celsiusgrader, och på tre timmar ska ohyran försvinna.

-Vägglössen lockas fram av värmen, till skillnad från förgiftning som ofta får dem att försöka fly längre in i strukturerna, förklarar Laakkonen.

Inför proceduren instrueras invånaren i hur man ska förbereda sig, och Helle ger behandlingen två veckors garanti. Dyker ohyran upp igen efter exempelvis sex veckor tar företaget inte ansvar.

-Då har vägglössen sannolikt tagit sig till lägenheten på något annat vis, och då kan vi tyvärr inte stå för det, säger han.

Priset är hemligt

Både metoden och företaget är nytt i regionen, och Helle har ingen prislista över vad deras tjänster kostar. Enligt Laakkonen skräddarsys priset för varje kund, men vill inte närmare gå in på detaljerna.

-Däremot får vår metod ut vägglössen även ur möblerna, så man behöver inte slänga bort något, säger han.

Andra fördelar med värmemetoden är att den är giftfri, miljövänlig och ofarlig, enligt Laakkonen. Stearinljus och oljemålningar ska ändå ut ur lägenheten. Företaget har även försäkring för lösöret i lägenheten, men inte själva bostaden.

Marina Furuhjelm
Bildtext Marina Furuhjelm vid disponentförbundet är nyfiken på metodens långtidseffekter.

Legobiten som smalt

På Disponentförbundet har man hört talas om den nya metoden, men ingen har ännu varit i kontakt med dem i frågan, berättar förbundets jurist Marina Furuhjelm. Hon tycker att värmemetoden låter bra, men vill se hur den fungerar i långa loppet.

-Jag skulle vilja vet vilka eventuella biverkningar metoden har. Kan det uppstå skador i ett senare skede och vem tar i så fall ansvar för dem, funderar Furuhjelm.

Laakkonen menar att sådana risker inte föreligger.

-Det värsta som hänt hittills har varit att några Legobitar har smultit, berättar han.

Ifall man har vägglöss och funderar på att använda sig av den nya metoden råder Furuhjelm aktieägaren att inte agera ensam.

-I de här fallen vet man ju inte om man är den enda i huset med problemet, så det lönar sig att gå via disponenten. Sedan får husbolaget ta ställning till hur man gå vidare, tipsar hon.

Läs även: Lus till sambo sänker bostadens värde