Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Axxell lägger ner metallinjen i Pargas?

Från 2014
Uppdaterad 15.09.2014 16:45.
Mats Ekström och Robin Engman i metallklassen.
Bildtext Mats Ekström och Robin Engman kan höra till de sista unga som får metallutbildning i Pargas.
Bild: Yle/Marie Söderman
Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Åboland: Patrik Salin på RS Planering beklagar nedläggningen i God Morgon Åboland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den anrika, drygt 50 år gamla metallutbildningen vid Axxell i Pargas kan komma att läggas ner. Linjen har för få sökande och dessutom ger Axxell i Karis samma utbildning.

I år sökte så få till linjen för maskin- och metallteknik i Pargas att det inte blev någon ny årskurs. Intresset för metallinjen har överlag minskat.

- I dessa ekonomiskt strama tider kan vi inte längre undervisa i små grupper. Dessutom måste vi undvika dubbleringar inom Axxell, säger Axxells rektor Lena Johansson.

Planen på att lägga ner metallinjen upprör många företagare på orten. Det finns arbetsplatser där alla anställda har fått sin metallutbildning vid Axxell. Vid högstadiets föräldraförening är man i sin tur orolig för vad det här betyder för de unga.

Axxells ingång i Pargas
Bildtext Axxell i Pargas.
Bild: Yle/Marie Söderman

- Hur lätt är det för en 15-16-åring att resa till annan ort och bo på internat, frågar sig föräldraföreningens ordförande Anne-Leena Gröning.

Artonåriga Robin Engman från Pargas studerar för andra året på maskin- och metallinjen och gillar att studera på hemorten. Han ansökte också om studieplats vid Axxell i Karis men valde Pargas.

- Här känner man folk och det är skönt att inte behöva åka långa vägar på söndag kväll, säger Engman.

Läroavtal kan bli aktuellt

Rektor Lena Johansson vet att det finns ett stort behov av metallarbetare och det vill Axxell tillmötesgå. Om metallutbildningen för unga läggs ner vid Axxell i Pargas kan det bli aktuellt att satsa på de vuxna i stället i form av läroavtalsutbildning. Men det är ingen självklarhet att den utbildningen startar i Pargas.

- Vi startar den där de flesta sökande finns. Jag lovar inte att det är i Pargas men inte heller i Karis. En läroavtalsutbildning har rätt lite teoretisk undervisning och det är mindre relevant var den undervisningen ges, säger Lena Johansson.

Sjuttonåriga studerande Mats Ekström tycker att det är synd om metallinjen i Pargas läggs ner. Han han varit väldigt nöjd med sitt val av studier.

Lena Johansson
Bildtext Lena Johansson, rektor vid Axxell.
Bild: Yle/Minna Almark

- Studierna är mångsidiga och man lär sig mycket. De öppnar dörrarna till många olika jobb, säger Ekström.

Patrik Salin vid RS Planering i Pargas ser den eventuella nedläggningen som ett stort bakslag, eftersom medelåldern bland dem som arbetar i metallbranschen är relativt hög.

- Det kommer nog att vara ett stort problem på sikt. Det är annars också svårt att hitta personal i metallbranschen.

Frågan om metallinjens framtid i Pargas ska avgöras på direktionsmötet den 23 september.

Bara tillfällig närvårdarutbildning

Axxell har också fått kritik för att man nu lägger ner närvårdarutbildningen för unga i Pargas. Men rektor Lena Johansson anser att den kritiken handlar om ett missförstånd.

- Närvårdarutbildningen för unga som startade i Pargas i augusti 2014 var en engångsföreteelse och det var vi tydliga med från första början. Årskullarna var större i Åboland än i Västnyland och därför valde vi att satsa på att starta närvårdarutbildningen i Pargas i stället. I fortsättningen kan vi inte ha närvårdarutbildning både i Pargas och i Karis, säger Johansson.

- Men vuxenutbildningen är lika värdefull och i januari startar en vuxenutbildning för närvårdare i Pargas, säger Johansson.

I Pargas är bygglinjen, ellinjen och kocklinjen speciellt populära. En kocklinje finns också i Karis men två kocklinjer är inte för mycket.

- Den diskussionen har inte varit aktuell. Möjligen kan vi tänka oss att den obligatoriska delen av kockstudierna skulle gå på båda orterna, sedan kunde varsin ort ha sin egen specialisering, säger Johansson.

Enhetschef Susanne Karlsson vid Axxell i Pargas kommenterar inte läget i det här skedet, utan hänvisar till rektor Lena Johansson.

För tillfället pågår en större utredning av andra stadiets utbildning på svenska i Finland. Utredningen görs av Ole Norrback och ska vara klar den 31 december 2014.

- Det är väldigt mycket på gång just nu inom yrkesutbildningen. Utredningen kommer också att påverka Axxell, säger Johansson.

Artikeln uppdaterades 16:03 med en kommentar av Patrik Salin och en arenalänk till hela intervjun ur God morgon Åboland på måndag.