Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Växande arbetslöshet höjer avgifter nästa år - "Situationen eländig"

Från 2014
Uppdaterad 15.09.2014 07:15.
Arbets- och näringsbyrå i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Flera olika fackliga arbetslöshetskassor kommer nästa år att tvingas höja sina avgifter. Också statens Arbetslöshetsförsäkringsfond tvingas höja sina avgifter. Det betyder att både löntagarna och arbetsgivarna tvingas betala mera för arbetslöshetsskyddet.

I sin budgetproposition räknar regeringen med att arbetslösheten i år stiger lite till 8,6 procent, och nästa år sjunker till 8,5. Arbetslöshetskassorna som ska betala ut ersättningarna till de arbetslösa delar inte regeringens optimism.

Största delen av pengarna till de arbetslösas ersättningar kommer från statens Arbetslöshetsförsäkringsfond TVR. TVR tar nu lån för första gången under sin historia. Det gjorde TVR inte ens under recessionen på 90-talet. Nu ber TVR riksdagen att få höja sina avgifter med 0,15 procent. Höjningen är inte dramatisk, men den drabbar både arbetsgivare och arbetstagare. Därför försämrar den både Finlands konkurrenskraft och arbetstagarnas köpkraft.

”Loimaas kassa” höjer avgiften

En stor del av arbetslöshetsersättningarna betalas ut av de fackliga arbetslöshetskassorna. Också många av dem tvingas höja sina avgifter nästa år.

Ett alternativ till de fackliga kassorna är den Allmänna arbetslöshetskassan YTK i Loimaa. Över 15 procent av löntagarna har anslutit sig till YTK. YTK varnade på torsdagen för att kassan måste höja sin avgift nästa år. Orsaken är att YTK tror att arbetslösheten stiger klart över 9 procent.

- Vi måste göra upp vår budget enligt den arbetslöshetsprognos som vi själva tror på . Då måste vi betala ut så mycket arbetslöshetsersättning att vi är tvungna att höja medlemsavgiften, säger Auli Hänninen som är verkställande direktör för YTK.

Avgifter höjs inom FFC, Akava och STTK, och FFC

Kaarlo Julkunen som är viceordförande på Servicefacket PAM som hör till Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC berättar att också PAM:s kassor tvingas höja sina avgifter nästa år. Höjningen kommer ändå inte att drabba medlemmarna. Fackmedlemmarnas avgifter till arbetslöshetskassorna är inbakade i fackavgifterna. Som många andra fackförbund sparar PAM på sina egna utgifter och sänker sin egen andel av avgiften. Medlemmarna kommer alltså att betala samma summa som tidigare, men en större andel än nu går till arbetslöshetskassan.

Akavas arbetslöshetskassa för ingenjörer- och ekonomer IAET förutspår att också arbetslösheten för högre utbildade kommer att öka nästa år. Bland IAET:s medlemmar är arbetslösheten lägre än i landet i genomsnitt, men kassachef Aleksei Soloview bedömer att den kommer att stiga från årets 5,2 till 6 procent. Också IAET tvingas höja sin medlemsavgift nästa år.

Ralf Sund som är chefsekonom på Tjänstemannacentralorganisationen STTK bedömer att en tredjedel till hälften av de fackliga arbetslöshetskassorna kommer att tvingas höja sina avgifter. Han bedömer att arbetslösheten nästa år stiger till ca 9 procent.

- Situationen är eländig. Hittills har arbetsläget försämrats mindre än det ekonomiska läget, men nu rasar det hårdare. Redan på hösten och under nästa år ser det mycket dåligt ut, säger Ralf Sund.

Till de kassor som inte tvingas höja sina avgifter nästa år hör kassorna i metallbranschen och byggnadsbranschen som hör till FFC. Bland bådas medlemmar är arbetslösheten ändå klart högre än i landet i medeltal.

Irene Niskanen som är kassadirektör vid metallbranschens kassa påpekar att branschen redan länge har kämpat med en strukturomvandling. Arbetslösheten bland metallarbetare pendlar mellan 10 och 15 procent.

Kyösti Suokas som är viceordförande för byggnadsförbundet säger att fler byggarbetare är arbetslösa nu än för ett år sedan. Läget förväntas bli värre under vintern då det byggs mindre.

- Inom byggnadsbranschen har varje år sedan 2008 varit ganska dåligt, säger Kyösti Suokas.