Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Högt spel av Åkesson och Ekot

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.

Sveriges Radios avslöjande om Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkessons spelmissbruk har inte bara satt sprätt på den svenska valrörelsen utan också startat en pressetisk diskussion i Sverige.

Ekoredaktionen publicerade i fredags, bara några timmar före SVT:s stora partiledardebatt, uppgifter att Åkesson satsat mer än en halv miljon kronor på nätkcasinon. Enligt Ekot spelade han nyligen bort 50.000 kronor på bara några timmar.

Ekochefen Anne Lagercrantz motiverar i Ekots redaktionsblogg publiceringsbeslutet så här:

Åkesson leder ett riksdagsparti. Han aspirerar på att ta ansvar för Sveriges finanser och kan efter valet få en vågmästarposition med stort inflytande över svensk politik. Det är relevant för den svenska allmänheten att känna till hur Åkesson hanterar sin privatekonomi och hur riskbenägen han är.

I Sverigedemokraterna närstående kretsar har konspirationsteorierna flödat med anledningen av att publiceringen sker så nära valet. Man hävsar att det Eko-redaktionen ville sätta främlingsfientliga SD på pottan strax före partiledardebatten i TV. Eko-chefen säger å sin sida att man publicerade uppgifterna så snabbt som möjligt efter att Åkesson fått möjlighet att kommentera frågan. Normal journalistisk praxis med andra ord.

Att speldjävulen slagit klorna i Åkesson är en sak. En annan fråga som infinner sig är hur det är möjligt att Eko-redaktionen kunnat ta del av andra människors kontouppgifter. Hur Ekot har fått tag på uppgifterna vägrar Lagercrantz att uppge.

Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand går på Twitter hårt ut mot Ekot. Hon kritiserar inte bara publiceringsbeslutet utan tycker också att den personliga integriteten har kränkts.

Maria Wetterstrand blir inte oemotsagd på Twitter. Journalisten Annika Hamrud skriver att det inte alls behöver handa om ett dataintrång för att uppgifterna hamnat i Ekots händer. Att det kan finnas 100 olika sätt på vilka de här uppgifterna kommit fram. Enligt Hamrud tar en journalist emot all information man får, men det är sedan utgivarens beslut om det skall publiceras. Också känslig information som kommer till redaktionens kännedom kollas upp.

Twitterbloggen