Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skillnaden mellan blocken minskar i Sverige

Från 2014
Uppdaterad 13.09.2014 14:48.
Sveriges riksdag

Den rödgröna oppositionen är i en knapp ledning inför valet i morgon, rapporterar Sveriges radio - men skillnaderna mellan blocken minskar.

Enligt en sammanvägning av de stora opinionsinstitutens undersökningar är skillnaden mellan den regerande borgerliga Alliansen (Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna) och den rödgröna oppositionen (Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet) nu 5,9 procentenheter.

Stödet för Sverigedemokraterna har minskat lite och är nu 9,6 procent. Sverigedemokraterna är fortfarande tredje största parti och skulle härmed bli tungan på vågen i riksdagen.

- Det bäddar för en turbulent höst, säger statsvetaren Mikael Gilljam vid Göteborgs universitet till Sveriges Radio. Enligt honom kan det bli mycket svårt för de rödgröna partierna att bilda regering och få igenom sin budget i riksdagen.

- Hade valet legat lite senare så kan man inte utesluta att alliansen skulle ha hunnit förbi när det gäller väljarstödet, säger han.

Enligt sammanställningen av opinionsmätningar från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Synovate har skillnaden mellan de fyra allianspartierna och de tre rödgröna partierna alltså fortsatt att minska, och har gått ner med 2,7 procentenheter sedan i söndags.

Enligt de här uppgifterna ligger Feministiskt initiativ fortfarande under fyraprocentsspärren.