Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haavisto: Finnairs personalpolitik onaturlig

Från 2014
Utvecklingsminister Pekka Haavisto.
Bild: Lehtikuva

Utvecklingsminister Pekka Haavisto (Gröna), som ansvarar för statens ägarstyrning, uppmanar bolaget och kabinpersonalen att sluta ett nytt sparavtal.

Samtidigt förundrar han sig över att Finnair inte på åratal har anställt kabinpersonal från Finland.

Haavisto kommenterade Finnairs personalpolitik i programmet Morgonettan i TV1 på lördagsmorgonen.

Enligt Haavisto borde Finnair se till att det också i framtiden finns finländska anställda på bolagets lönelistor.

- De har veterligen inte rekryterat kabinpersonal från det egna landet på sju år, när avtalsläget har varit vad det är. Det är en onaturlig situation. Nog borde vi också här hemma kunna erbjuda jobb inom luftfarten och där är Finnair en viktig faktor, sade Haavisto.

Under den gångna veckan slöt Finnair ett sparavtal med piloterna värt 17 miljoner euro. I gengäld garanteras piloterna jobb i två år.

Också kabinpersonalen är nu redo att på nytt sätta sig vid förhandlingsbordet. I våras bröt förhandlingarna samman sedan kabinpersonalen avvisade ett sparkrav på 18 miljoner euro. Kabinfackets motbud var 12 miljoner euro.

Haavisto medger Finnairs svårigheter och att den hårda internationella konkurrensen tvingar bolaget att spara.

- Nu finns de olika utvägar: en utväg har varit att outsourca flygningarna, en annan utväg, som jag föredrar, är att vi än en gång försöker nå ett avtal med personalen om lägre kostnadsnivå, i en del fall så att personalen gör mera jobb med samma lön.