Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tydliga regler ska stärka drönarbranschen

Från 2014
Uppdaterad 17.09.2014 19:19.
Yle Nyheter: Skärpta regler för drönare - Spela upp på Arenan

drönarnas roll i luftrummet regleras är det inte bara säkerhetsfrågan som spelar in. Enligt Trafiksäkerhetsverket är huvudmålet att stärka finländska företag. Bland de som redan använder drönare kommersiellt välkomnas tydligare regler, så länge de inte försvårar affärsverksamheten.

Pekka Henttu, luftfartschef på Trafiksäkerhetsverket Trafi, berättar att det inte bara är säkerhetsaspekterna som ligger bakom de nya reglerna.

– Med de här spelreglerna möjliggör vi först och främst kommersiellt bruk av drönare. Nu får finländska företag som flyger med obemannade luftfarkoster en tydligare grund att bygga sin verksamhet på, säger Henttu.

Yle Nyheter: Drönare ovanför Degerby - Spela upp på Arenan

Det krävs alltså klara spelregler då allt fler företag och myndigheter tar hjälp av drönare i fotografering, kartläggning eller räddningsoperationer. Men Henttu berättar att nya regler framför allt underlättar för finländska företag som vill verka utomlands, vilket kräver tillstånd från finländska myndigheter.

– Finland ska vara i framkant då det gäller att utnyttja drönare kommersiellt. Vi har en klar vision om att de kommer att spela en stor roll i framtidens luftfart.

”Sunt förnuft borde räcka”

De nya reglerna ska enligt Trafi inte gälla drönare som används i hobbyverksamhet. Men samtidigt definieras till exempel drönare utrustade med kameror inte längre som hobbyredskap utan som redskap för luftarbete, och då är det de nya reglerna som gäller.

Bland de drönarförare som Yle Nyheter talat med välkomnas beskedet om tydligare regler. Men många är ändå oroliga för att det ska bli allt för svårt att få tillstånd för flygningen.

En av dem är Tewan Heinonen som använder sin drönare till luftfotografering. Han berättar att speciellt evenemang med många människor på marken är intressanta att fotografera, så länge inga onödiga risker tas.

skärmdump från TV-Nytt
Bildtext Tewan Heinonen flyger sin drönare vid Degerby flygfält.

– Jag har alltid försökt undvika riskzoner som att flyga direkt högt upp ovanför folkmassor.

Heinonen berättar att han inte har något emot att Trafi kommer med nya regler för drönarna, så länge inte de blir allt för stränga. Han tycker att man klarar sig bra på sunt förnuft.

– För de som bara vill flyga omkring och fotografera från luften som en hobby ska inte behöva göras ett så stort hallå om det här. Så länge som man använder huvudet så tycker jag att man klarar sig med de regler som gäller för tillfället.

Mikko Kujapelto från Helsingfors har några års erfarenhet av att flyga med drönare. Han är inne på en liknande linje som Heinonen.

– Jag förstår nog varför man vill begränsa det, Youtube är fullt av videon där det flygs över folkmassor. Jag hoppas ändå att reglerna inte begränsar eller försvårar den affärsverksamhet som man kan skapa med de här maskinerna.

Enligt Kujapelto har drönarna stor potential inom både flygfotografering och kartografi.

Läs också:

Skärpta regler för drönare i höst
Utkast till Trafis nya regler (på finska)
Drönare är framtidens melodi