Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Baksmälla efter supervalåret

Från 2014
Uppdaterad 15.09.2014 10:37.
Stefan Löfven

Sverige är på många sätt dagen efter i dag. Det är en känsla av baksmälla efter den intensiva valrörelsen.

Plötsligt har supervalåret, som har hållit på sedan i vårvintras lämnat ett helt öppet läge. Stefan Löfvén - den två år färska socialdemokratiska ordföranden som skulle få partiet att lyfta på nytt, får vakna med huvudvärk. Redan förhandlingarna med Miljöpartiet och Vänsterpartiet kan bli krångliga, och inte ens det räcker till för majoritet i riksdagen.

Sverige är inne på okänd mark i svensk politik. Det finns erfarenhet av minoritetsregeringar i Sverige, men då har regeringarna haft ett tydligare upplägg med stödpartier i riksdagen.

Löfvén sade i sitt tal i går kväll att han önskar räcka en hand både till Centerpartiet och Folkpartiet. Men redan i går kväll meddelade både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (Fp) att de inte kommer att ge sitt stöd till en rödgrön regering. Före valet talades det om en blocköverskridande regering av till exempel finländsk modell, men det alternativet verkar allt mindre aktuellt.

Sverigedemokraterna kan ses som valets enda egentliga vinnare, enligt många bedömare. Åkesson har drömt om en vågmästarroll och det ser det ut att få. Om Alliansens partier röstar emot ett regeringsförslag kan SD bli tungan på vågen och välja att fälla eller godkänna förslag enligt det som passar SD:s politik bäst.

Sveriges baksmälla handlar också om att de motsättningar som fanns före valet mellan SD och resten av partifältet, blir ännu mer tydliga efter valet. De största medierna har fört en tydlig kampanj mot SD, delvis genom systematiskt journalistiskt grävarbete där man har lyft upp rasistiska uttalanden från SD:are, dels genom hårda ord och tydliga avståndstaganden på opinionsplats. När Jimmie Åkesson turnerade runt omkring i landet följdes hans tillställningar av ständiga möten med motdemonstranter, ofta med representanter för Ung Vänster på plats. De övriga riksdagspartierna fortsatte på valkvällen att meddela att de inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna.

Fredrik Reinfeldt
Bildtext Statsminister Fredrik Reinfeldt lämnar scenen

Också öppet rasistiska rörelser har synats i valrörelsen. På valdagen attackerade nazister som hör till Svenska motståndsrörelsen vallokaler i Stockholm. Exemplen är fler och motsättningarna kommer knappast att minska efter valet.

Den närmaste tiden blir mycket intressant i svensk politik. De rödgröna firade på valvakorna igår, men det fanns också en viss osäkerhet bland vinnarleendena där ute.

Läs också:
Rödgröna vinnare, Reinfeldt avgår
SD rekordstort, FI utanför riksdagen
Löfven: Beredd att bilda en ny regering
Ramberg: Reinfeldts avgång underlättar för Löfven