Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Koalitionen mot IS möts i Paris

Från 2014
Uppdaterad 15.09.2014 11:48.
Francois Hollande och Fuad Masum
Bild: AFP / Lehtikuva

Ledare och utrikesministrar från åtminstone 20 länder möts i Paris idag då den USA-ledda koalitionen mot Islamiska staten ska diskutera sin strategi för att bekämpa jihadistmilisen.

USA:s utrikesminister John Kerry har varit på rundtur i Mellanöstern för att samla stöd för den internationella koalitionen mot terrorgruppen Islamiska staten. Enligt Kerry vill uppemot 40 länder nu delta i kampen mot IS. Tio av dem är arabländer och Kerry sade på söndagen att också en del av arabländerna är beredda att delta i flygattacker mot IS i Irak och Syrien.

Den amerikanska strategin mot IS bygger på ökat stöd för regeringstrupper och kurdiska peshmergastyrkor i Irak och utökade flygräder mot IS i Irak, men också Syrien. Dessutom ska man utveckla strategier för att stoppa IS-rekryteringen av utländska krigare.

Tillsvidare är det inte tal om att sätta in utländska markstyrkor i striden mot IS i Irak eller Syrien.

Också Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov deltar i Paris-mötet. Ryssland kräver att flygräder mot mål i Syrien först ska få grönt ljus av Assad-regimen. Ryssland stöder regimen i Syrien och misstänker att de tilltänkta USA-ledda flygräderna också kommer att riktas mot regeringsstyrkor i Syrien.

USA har uteslutit Iran från koalitionen mot IS och Iran får inte delta i mötet i Paris. Iran är ändå djupt engagerad i striden både genom sitt stöd till regeringsstyrkor och shiamilis i Irak och genom stödet till Assad-regimen i Syrien och den libanesiska Hizbollah-milisen som deltar i striderna där.

Frankrikes president François Hollande står värd för mötet i Paris tillsammans med Kerry och Iraks president Fouad Massoum.