Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle kan ge sparken åt 185 anställda

Från 2014
Uppdaterad 15.09.2014 15:49.
2 min

Yle kan komma att avskeda 185 anställda. Det kan bli följden av samarbetsförhandlingar som inleds om en vecka.

Sammanlagt berör samarbetsförhandlingarna en tredjedel av Yles personal, alltså 1 030 personer. För de flesta av dem förhandlas en ny arbetsbild fram, men bolaget bedömer att förhandlingarna kan leda till att 185 tillsvidareanställda sägs upp. Det finns inga exakta uppgifter om hur den visstidsanställda personalen berörs.

- De här nyheterna är självklart tråkiga och säkert chockerande för många, säger Yles vd Lauri Kivinen.

Vid facket Finlands journalistförbund säger ordförande Arto Nieminen att så här omfattande samarbetsförhandlingar inte har ägt rum i branschen på hela 2000-talet.

Yle flyttar samtidigt över allt mera verksamhet till webben. Det är bolagets sätt att reagera på det faktum att publiken i snabb takt byter TV och radio till innehåll i nya medier.

- Den förändringen sker snabbare än väntat, säger Kivinen.

Också Svenska Yle förhandlar

Inom Svenska Yle berör samarbetsförhandlingarna 170 anställda. Förhandlingarna gäller inom avdelningarna fakta och fiktion, medieproduktion och och utgivning. Enligt Svenska Yles direktör Marit af Björkesten ska antalet årsverken minska med 15 stycken.

Nyheterna, aktualiteterna och sporten står utanför förhandlingarna, eftersom den avdelningen genomgick samarbetsförhandlingar vid en större organisationsförändring för ett par år sedan.

- Inom Svenska Yle har vi redan i flera år utgått från devisen "webben först", men nu finns det behov av att flytta ännu mera resurser till nya medier, säger Marit af Björkesten.

- Vi kan inte längre lägga mera webbarbete till det övriga, utan vi behöver en större förskjutning från broadcasting, alltså TV och radio till nya medier, säger hon.

Sebastian Bergholm som är facklig representant på Svenska Yle säger sig vara orolig och ledsen efter dagens besked från ledningen.

- Publiken kommer att märka förändringarna, eftersom det är så många människor som berörs. I det här skedet är det svårt att veta hur, program kanske försvinner eller flyttar till andra plattformer, säger han.

Utebliven skattehöjning orsaken

Den akuta orsaken till behovet att spara på Yle hänger samman med att Yleskatten inte får en indexförhöjning nästa år. Det har riksdagsgrupperna enats om. Följden är att bolagets inkomster år 2015 blir 10 miljoner euro mindre än beräknat.

När Yleskatten infördes var tanken att den binds till ett index som höjer skatten i samma mån som bland annat lönerna och prisnivån i landet.

Yles verkställande direktör Lauri Kivinen säger att han inte vill sia om hur det går med indexförhöjningen i fortsättningen.

- Men min utgångspunkt är att vi återgår till den överenskomna indexförhöjningen år 2016, säger Kivinen.