Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lipponen: Sverigedemokraternas framgång en chock

Från 2014
Uppdaterad 15.09.2014 11:58.
Paavo Lipponen
Bild: Yle

Före detta statsministern, socialdemokraternas Paavo Lipponen tycker att Sverigedemokraternas framgång i det svenska valet är upprörande. Samtidigt påminner han om att 87 procent av svenskarna inte stödde SD.

Lipponen intervjuades i Yles Radio 1 morgonen efter valet. I intervjun sa Lipponen att valresultatet handlar om ett starkt motstånd mot invandringen i Sverige.

- Den enorma ökningen i stödet för Sverigedemokraterna är chockerande, även sett ur finländskt perspektiv, sa Lipponen.

Enligt Lipponen är SD ett mer radikalt parti än dess motsvarighet i Finland, Sannfinländarna.

- Sverigedemokraterna är ett ytterhögerparti, medan Sannfinländarnas problem är att det inte har tagit avstånd från rasismen.

De allra flesta ändå mot rasism

Paavo Lipponen ser samtidigt något positivt i reaktionerna på det svenska valet, den antirasistiska rörelsen Visa att du är en av #87procent visar att svenskarna öppet tar ställning mot rasismen.

- Rörelsen är ett tecken på att man jobbar starkt emot främlingsfientligheten i Sverige.

Även avgående statsministern, moderaternas Fredrik Reinfeldt får beröm av Lipponen. Reinfeldt och hans parti har tydligt tagit avstånd från rasismen.

Enligt Lipponen är det svenska valresultatet tudelat. Samtidigt som SD går starkt framåt, gör Socialdemokraterna comeback som statsministerparti. Det här tolkar Lipponen som ett behov av förändring, exempelvis vad gäller skolan.

- Jag tror att många saker blir bättre nu, säger Lipponen.

Läs också:

”Bara en vinnare i svenska valet”

Baksmälla efter supervalåret

SD:s seger stor utmaning för Sveriges blockpolitik