Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbos prideparad samlar 3000 på lördag

Från 2014
Uppdaterad 19.09.2014 16:28.
karta över hur marschen går
Bildtext Prideparaden går genom centrum.
Turku Pride projektledarna på teaterbron i Åbo
Bildtext Laura Pohjola och Roosa Laaksonen

Uppladdningen inför Åbos prideparad på lördag är i full gång igång.

På måndag förmiddag fäste arrangörerna ett kärlekslås i broräcket på Teaterbron inför en samlad journalistkår. Låset med den ingraverade texten "Turku Pride 2014" ska fungera som en symbol för att Åbo och Pride hör ihop.

Turku Pride 2014 -låset
Bildtext Kärlekslåset.

- Även Åbo är en stad för regnbågsfolket och vi vill visa att alla är välkomna här. Dessutom vill vi jobba för mänskliga rättigheter och en jämlik äktenskapslag, säger Roosa Laaksonen, koordinator för Turku Pride.

- Vi valde naturligtvis att berätta om Turku Pride här på Teaterbron eftersom den är den mest mest romantiska bron i Åbo, inflikade koordinatorn Laura Pohjola.

Prideparad på lördag

Prideveckans program har redan startat men kulminerar på lördag då prideparaden går genom staden.

Paraden startar klockan 15 från Konstmuseet och går till Kuppisparken. På programmet i Kuppisparken står olika tal och musik av Iida Umpikuja, Red Crickets och Samuli Putro. För barn ordnas eget program.

Turku Pride 2014 -låset fast på Teaterbron i Åbo
Bildtext Nycklarna kastades i ån.

Prideparaden är en marsch för samkönat äktenskap och mänskliga rättigheter, men samtidigt också ett sätt för HBTQ-personer att visa hur många man är, det vill säga homo- och bisexuella, transpersoner och queerpersoner.

Arrangörerna väntar upp till 3000 deltagare. Redan nu har över 2000 personer anmält sig via facebook.

Snabba ryck för arrangöerna

Årets Turku Pride ordnas av 80 frivilliga på talkobasis. Arrangemangen kring festivalveckan har gått snabbt.

- Vi har jobbat intensivt i två månader men intresset har varit stort och glädjande många har velat vara med och hjälpa, säger Laura Pohjola.

Turku Pride -pins

Samarbetet med Åbo stad har enligt arrangörerna också gått jättebra. På lördag kommer regnbågsflaggor att vaja i stadens flaggstänger.

- Åbo stad har gett tillstånd att flagga med regnbågsflaggan vid ån i hörnet av Kristinegatan och Västra strandgatan, säger Pohjola.

Flera kända personer har visat att de stöder pridefestivalen i Åbo. Bland dem finns ärkebiskop Kari Mäkinen, miljöminister Ville Niinistö (Gröna), musikern Mira Luoti och författaren Pirkko Saisio.

Arrangörerna hoppas att Prideparaden med tillhörande program ska bli ett återkommande evenemang i Åbo.

Prideparaden påverkar trafiken i Åbo centrum

Paraden startar från Konstmuseet och fortsätter längs Auragatan, förbi Salutorget och vidare längs Köpmansgatan till Biblioteksbron.

Från Biblioteksbron fortsätter paraden till Gamla Stortorget samt längs Nylandsgatan till Kuppisparken.

Artikeln uppdaterades under fredagen med en intervju med Panda Eriksson som besökte morgonstudion på fredagen samt med info om rutten. Eriksson deltar i lördagens marsch.