Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hollande: IS är ett globalt hot

Från 2014
Uppdaterad 15.09.2014 14:25.
Francois Hollande och Fuad Masum
Bildtext Francois Hollande och Iraks president Fuad Masum skakade hand framför kamerorna inför konferensen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Irak ska få "lämplig militär hjälp" för att bekämpa den Islamiska staten IS, det kom en internationell konferens i Paris fram till idag. Iran säger att de tackade nej till att samarbeta med koalitionen mot IS.

Uttalandet gavs av franska tjänstemän som ändå inte utvecklade vad "lämplig militär hjälp" innebär i praktiken.

I öppningstalet till konferensen sade Frankrikes rpesident att ingen tid får gå till spillo när det gäller att bekämpa IS.

Ledare och utrikesministrar från åtminstone 20 länder möttes i Paris idag för att diskutera strategin mot IS.

Hollande efterlyser en total uppbackning av de moderata rebellerna i Syrien, eftersom de enligt honom kan göra de nödvändiga kompromisserna.

- IS är ett globalt hot som kräver globala åtgärder. För Frankrike är de [moderata rebellerna] den demokratiska oppositionens styrka. De måste stödas med alla medel, sade Hollande.

Bara några timmar innan konferensen började meddelade Frankrike att de hjälper Storbritannien med underrättelseflyg för att stöda den amerikanska kampen mot IS. Iraks president Fuad Masum poängterade också att tiden är knapp när det gäller att få slut på IS våld.

- Vi måste leta after dem var de än är. Vi måste torka ut deras finansieringskällor, sade den irakiska ledaren.

"USA har smutsiga händer"

Att Iran inte var inbjuden till kongressen har väckt många frågor och mycket uppmärksamhet eftersom Iran redan hjälper shiamiliser i Irak med vapen och annan militär hjälp för att bekämpa IS. Organisationen har förstört många heliga shiamuslimska platser i Irak som är viktiga för Iran.

Ayatollan Ali Khamenei, som är Irans högsta andliga och politiska ledare, säger enligt nyhetsbyrån AFP att Iran tackade nej när USA bad dem samarbeta mot IS.

- Direkt från början frågade USA via sin Irakambassadör om vi kunde samarbeta. Jag sade nej eftersom de har smutsiga händer, säger Khamenei i ett uttalande på sin officiella webblpats. Han har sista ordet i alla statliga ärenden i Iran.

Han anklagade Washington för att leta efter en orsak att "göra samma sak i Irak och Syrien som de redan gör i Pakistan - bombar var som helst utan befogenheter."

Iran säger att de stöder de syriska och irakiska regeringarna i deras kamp mot IS.

- Amerikanska tjänstemäns kommentarer om skapandet av en anti-IS-allians är tomma, ihåliga och egennyttiga vilket blir tydligt om man ser på inkonsekvensen i deras beteende och uttalanden, sade Khamenei till den statliga televisionen enligt nyhetsbyrån Reuters.

USA:s utrikesminister John Kerry sade förra veckan att det skulle vara opassande om Iran var med i koalitionen, eftersom USA anser att regimen i Teheran sponsorerar terrorism.

I juli kritiserade Khamenei västerländsk media för att porträttera konfflikten som ett krig mellan sunni- och shiamuslimer.