Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sveriges stora valbaksmälla

Från 2014
Uppdaterad 15.09.2014 15:48.
Jimmie Åkesson
Bildtext Sverigedemokraterna var de enda vinnarna i det svenska valet. Här är partiledaren Jimmie Åkesson.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Det är ett märkligt läge och en märklig stämning i Sverige i dag. I Sveriges riksdagsval fanns det bara en enda vinnare, och det var Sverigedemokrater. Det säger Emanuel Karlsten, programledare för P3 Karlsten på Sveriges Radio. I övrigt var det inget annat parti som det gick bra för.

Bildtext Emanuel Karlsten säger att det är ett märkligt läge i Sverige dagen efter valet.
Bild: X3M/Catariina Salo

Myteriet: Måndagspodden 150914

Programmet är inte längre tillgängligt

Han får medhåll av statsvetaren Åsa Bengtsson. Hon säger till svenska Yle Nyheter att fyra år av utfrysning av SD bara har lett till ett ökat stöd för partiet, och att man på allvar nu måste fundera på hur man ska hantera Sverigedemokraterna.

Hur gick det så bra för SD?

- Jag vet faktiskt inte och jag har inte hört en enda bra förklaring till deras framgång. Men jag tror att de på något vis bara fått större stöd ju mer de gjort bort sig. Tidigare har väljarna flytt partiet efter skandaler, men det verkar som om deras väljare nu misstror media och systemet. Och så ska man komma ihåg att de fick ett stort stöd redan i EU-valet, säger Emanuel Karlsten.

Mer än var tionde svensk röstade på Sverigedemokraterna i söndagens val. Hittills har de andra partierna vägrat samarbeta med SD, i stället har partiet aktivt frysts ut. Bengtson tycker att de övriga partierna borde tänka över sin strategi. Det starka stödet för SD visar tecken på att det finns ett stort utanförskap i Sverige och att det finns en stor väljargrupp som känner att de inte blir hörda.
Emanuel håller med om att det finns ett stort allmänt missnöje hos de som röstat på SD.

- Ingen kommer att samarbeta med SD, det har man redan kommit fram till. Statsminister Reinfeldt lämnar inte bara in alliansregeringens avskedsansökan, utan han avgår också som partiets ordförande. Han hade kunnat fortsätta regera med SD men avgick hellre. Det finns ett extremt tabu mot att samarbeta med SD i regeringsfrågor, det kommer absolut inte att hända. Det handlar främst om att SD har både rasistiska och nazistiska röster inom partiet sedan länge tillbaka i tiden, säger Emanuel Karlsten.

Preliminär mandatfördelning: (Siffror inom parentes år 2010)

  • Vänsterpartiet (V) - 21 (19)
  • Socialdemokraterna (S) - 113 (112)
  • Miljöpartiet (MP) - 24 (25)
  • Centerpartiet (C) - 22 (23)
  • Folkpartiet (FP) - 19 (24)
  • Kristdemokraterna (KD) - 17 (19)
  • Moderata samlingspartiet (M) - 84 (107)
  • Sverigedemokraterna (SD) - 49 (20)
  • Källa: SVT

"SD kommer inte påverka politiken"

Emanuel tror inte att SD kommer att kunna påverka den svenska politiken särskilt mycket efter som de inte har stöd för sin politik bland de andra partierna.
Hur stor skillnad kommer det att bli med en socialdemokratisk statminister i form av Stefan Löfven nu då moderaternas Reinfeldt avgår efter åtta år som statsminister?

- Det får vi se. Ett otroligt osäkert läge, det kan till och med vara aktuellt med nyval om några månader eftersom läget är så osäkert, säger Emanuel.

Feministiskt initiativs öde var väntat

Att Feministiskt initiativ, trots alla förhandsförväntningar, inte lyckades ta sig över röstspärren på fyra procent överraskar inte Åsa Bengtsson speciellt mycket. Till Svenska Yle Nyheter säger hon att svenskarna röstat väldigt taktiskt i riksdagsvalet.

- Visst gick det bra för dem i valet till Europaparlamentet i somras, men svenskarna brukar rösta annorlunda i just det valet, säger Bengtsson.

Hör mera om svenska valbaksmällan i Myteriets måndagspodd uppe till höger!

Läs också:
”Bara en vinnare i svenska valet”
Rödgröna vinnare, Reinfeldt avgår
Baksmälla efter supervalåret

Mer om ämnet på Yle Arenan