Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De gröna lämnar regeringen om Fennovoima får lov

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Ville Niinistö håller presskonferens om de grönas regeringsmedverkan 15.9.2014
Bildtext Ville Niinistö håller presskonferens om De grönas regeringsmedverkan

De gröna lämnar regeringen om en majoritet av regeringen stöder Fennovoimas kärnkraftsprojekt.

De grönas ordförande, miljöminister Ville Niinistö sade att ett av partiets krav för regeringsmedverkan var att regeringen inte besluter om tillbyggnad av kärnkraften, och att partiet fick med en skrivelse om det i regeringsprogrammet. Om regeringen på torsdag besluter att gå vidare med Fennovoimas ansökan, kommer Niinistö omedelbart att föreslå för partiets beslutande organ att träda ut ur regeringen.

- Det är dags att bygga en hållbar energiframtid för våra barn. Vi stöder inte en regering som bryter denna förpliktelse, sade Niinistö.

Niinistö beskrev Fennovoimas och Rosatoms projekt i Pyhäjoki som ett sällsynt dåligt kärnkraftsprojekt som ökar Finlands beroende av Ryssland, och innebär risktagande med finländska skattebetalares pengar. Vidare konstaterade Niinistö att Ryssland använder energipolitik som en del av sin utrikespolitik, och att Rosatom är ett ryskt statsbolag med kopplingar till vapenindustrin.

Enligt Niinistö har Fennovoimas kärnkraftsprojekt varit fullt av politiskt tricksande och ordspel.

- De gröna vill inte spela ett sådant spel inför finländarna. En majoritet av finländarna motsätter sig projektet - på goda grunder. Men sanningen är slutligen enkel: Kejsaren har inga kläder, Pyhäjoki har inget kärnkraftverk, sade Niinistö.

Han riktade särskilt sina ord till de största regeringspartierna.

- Vill Samlingspartiet och Socialdemokraterna verkligen knyta Finlands energiframtid till Rosatom och ett nytt osäkert reaktorprojekt? I stället för att skapa arbete i Finland och bygga en hållbar energiframtid på inhemska förnybara lösningar?

I praktiken kan De gröna besluta om att lämna regeringen under veckoslutet, då partifullmäktige möts i Seinäjoki.

Ville Niinistö höll presskonferens efter att näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) meddelade att han ger tummen upp för Fennovoimas kompletterade kärnkraftsansökan, medan Industrins kraft inte föreslås få tilläggstid för ett fjärde reaktorbygge i Olkiluoto. Statsrådet behandlar ansökningarna på torsdag.

Länkar (på finska): Ville Niinistös tal och De Grönas pressmeddelande

Läs också:
Majoriteten krymper för Fennovoima - SFP:s Henriksson säger nej
"De gröna är eniga om att vi ska ut ur regeringen"
SDP: Fennovoima beskriver Finlands långsiktiga politik
Stubb: Regeringen håller även om De gröna hoppar av
Vapaavuori: Rött ljus för Olkiluoto, gult för Fennovoima

Diskussion om artikeln