Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stubb: Regeringen håller även om De gröna hoppar av

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Yle Nyheter: De gröna hotar lämna regeringen - Spela upp på Arenan

Statsminister Alexander Stubb (Saml) säger att regeringen med stor sannolikhet godkänner Fennovoimas kompletterade kärnkraftsansökan. De gröna har meddelat att de lämnar regeringen i så fall.

Statsminister Stubb mötte den samlade pressen utanför sin tjänstebostad Villa Bjälbo. Han ville inte föregå kärnkraftsbeslutet, men beskrev det ändå som sannolikt.

- Vi ska behandla helheten då regeringen sammanträder på torsdag. Men det är förstås mycket sannolikt att beslutet godkänns, sade Stubb.

Stubbs partikamrat, näringsminister Jan Vapaavuori föreslår för regeringen att Fennovoimas kompletterade ansökan godkänns. De grönas ordförande, miljöminister Ville Niinistö säger att hans parti lämnar regeringen om så sker.

- Jag respekterar och uppskattar De grönas beslut i så fall. De har varit en god regeringspartner, sade Stubb.

Statsministern skriver inte på grön kritik

Alexander Stubb värjde sig mot Ville Niinistös beskyllningar om att regeringen har svikit ett löfte om att inte bygga ut kärnkraften.

- Det rör sig inte om ett nytt kärnkraftstillstånd, utan om en leverantör som kompletterar sin ansökan, sade Stubb.

Han medgav att det rör sig om en tolkningsfråga, men sade att de fyra övriga regeringspartierna tolkar Fennovoimas ansökan som en kompletteringsansökan.

Ville Niinistö beskrev Fennovoimas kärnkraftsleverantör, statsbolaget Rosatom, som ett medel för rysk utrikespolitik. Stubb gav inget rakt svar på en fråga om hur han ser på den hotbilden.

- Man måste ta en del av den här debatten med en nypa salt, det finns en del människor som har ganska starka baktankar med sina uttalanden, kommenterade Stubb.

Inte slutet för den nuvarande regeringen

Stubb tror inte att De grönas eventuella sorti innebär slutet för den nuvarande regeringen, även om regeringsmajoriteten blir mycket liten.

- Det står klart att regeringen är fortsatt handlingskraftig. Bland de fyra övriga partierna har vi redan diskuterat att majoriteten kan bli smal i framtiden.

Regeringen kommer i praktiken att ha 101 ledamöter eftersom talman Eero Heinäluoma (SDP) inte deltar i omröstningarna.

- Många lagförslag ska godkännas under hösten och det kan också göras i en mindre regeringsuppsättning, sade Stubb som samtidigt konstaterade att det också finns länder med minoritetsregering.

Läs också:
Majoriteten krymper för Fennovoima - SFP:s Henriksson säger nej
"De gröna är eniga om att vi ska ut ur regeringen"
SDP: Fennovoima beskriver Finlands långsiktiga politik
De gröna lämnar regeringen om Fennovoima får lov
Vapaavuori: Rött ljus för Olkiluoto, gult för Fennovoima
Anne Suominen: Gröna spelar ut Rysslandskortet

Diskussion om artikeln