Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska lufträder mot IS nära Bagdad

Från 2014
Uppdaterad 16.09.2014 16:26.
Irakiska polismän vid en vägspärr i norra Bagdad.
Bildtext Islamiska Staten har avancerat allt närmare Bagdad.
Bild: EPA/STR

USA utförde på tisdagsmorgonen en lufträd mot jihadistgruppen Islamiska Staten strax sydväst om den irakiska huvudstaden Bagdad. Luftanfallet var ett första steg i USA:s utökade offensiv mot IS.

USA:s president Barack Obama har auktoriserat en upptrappning av attackerna mot IS, som har halshuggit två amerikanska och en brittisk gisslan.

USA anföll mot IS-trupper också i närheten av Sinjar. Tidigare amerikanska lufträder i Irak har utförts för att skydda amerikanska intressen, amerikansk personal och hjälpa irakiska flyktingar. De senaste anfallen genomfördes för att ge stöd till de irakiska trupper som krigar mot IS.

Amerikanska talesmän hävdar att man förstörde sex av Islamiska Statens fordon och ett av de ställen som gruppen använde som tillhåll i striden mot de irakiska styrkorna. Enligt amerikanska källor anhöll de irakiska styrkorna om hjälp efter att IS-styrkorna öppnat eld mot dem.

I det amerikanska representanthuset inleder man på tisdagen debatten om Barack Obamas plan att utrusta och utbilda syriska rebeller som motsätter sig såväl IS som den syriska regeringen. Republikanerna, som är i majoritet i representanthuset, har krävt att Vita Huset presenterar en mer detaljerad redogörelse innan de ger planen sitt godkännande.

Diskussion om artikeln