Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belgisk våldtäktsman får dödshjälp

Från 2014
Uppdaterad 16.09.2014 07:39.
En sjukskötare klipper en tub.

Ett nytt avgörande beslut om dödshjälp rapporteras från Belgien. En man som är dömd för flera fall av våldtäkt och ett mord har fått tillåtelse att få dödshjälp.

Belgaren Frank Van Den Bleeken har tillbringat 30 år i fängelse, dömd för flera våldtäkter och ett mord. I tre års tid har han kämpat för att bli beviljad tillstånd att få dödshjälp.

Van Der Bleeken har själv sagt att hans liv är outhärdligt, eftersom han inte klarar av att övervinna sina våldsamma sexuella impulser och därför aldrig kommer att kunna släppas fri.

- Han har träffat flera läkare och psykologer de senaste åren, och deras slutsats är att han lider outhärdligt, säger Van Den Bleekens advokat Jos Vander Velpen till den belgiska TV-kanalen VRT.

Nu har myndigheterna godkänt Van Den Bleekens begäran. Enligt advokaten flyttas han inom kort till ett sjukhus där proceduren kommer att genomföras. Van den Bleeken blir därmed den första dömda fången som får dödshjälp i Belgien.

Kontroversiell lag

Dödshjälp har varit lagligt i Belgien sedan år 2002. I fjol rapporterades det om 1 807 fall där människor har fått dödshjälp. I februari utökades rätten till att omfatta också obotligt sjuka barn. Förespråkarna anser att dödshjälp är humant, men de belgiska lagarna om dödshjälp har också fått utstå hård kritik.

En vuxen person måste inte vara döende för att få eutanasi, och det har resulterat i en rad uppmärksammade - och enligt kritikerna tvetydiga - fall. Ett fall som även fick internationell uppmärksamhet i medierna gällde en transsexuell person som fick dödshjälp efter en misslyckad operation. Ett annat fall gällde två döva tvillingar som fick dödshjälp för att de även höll på att bli blinda.

Bedömare anser att även fallet med Van Den Bleeken kommer att leda till en debatt. Belgien tillåter inte dödsstraff för fångar.