Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mediernas gunstling och medtävlarnas måltavla

Uppdaterad 17.09.2014 07:16.
Emma Kimiläinen-Liuski

- Den första säsongen i en ny serie är alltid tuff, konstaterar racerföraren Emma Kimiläinen-Liuski. Det tar tid innan du får de andra förarnas respekt. Kimiläinen-Liuski har den här säsongen kört i den svenska STCC-serien och ofta känt sig som en måltavla. De svenska medierna däremot, älskar den blonda finskan. Inte minst för att det var hon som krockade med prins Carl Philip i våras.

Emma Kimiläinen-Liuski och prins Carl Philip i Solvalla

Emma Kimiläinens intresse för motorsport började redan tidigt. Hennes pappa skaffade en gocart som hon sedan fick provköra när hon var tre år gammal. Ett par år senare deltog hon i sin första gocart-tävling. I de tidiga tonåren beslöt sig Emma Kimiläinen för att börja satsa på allvar. Bakom sig hade hon goda framgångar med gocart på fm-nivå, dessutom hade hon kört en säsong i Italien. År 2005 var det dags för formelbilar i Formula Ford-serien. Hon knep FM-silver två år i följd och många såg henne som Finlands följande F1-stjärna. Emma Kimiläinen körde ännu ett par år i Sverige, Tyskland och England - men så kom recessionen.

Plötsligt tog allt slut

År 2010 fick Emma Kimiläinen lägga förarutrustningen på hyllan. Recessionen kom och sponsorerna lyste med sin frånvaro. I bakhuvudet fanns ändå tanken på att återvända, en vacker dag. Den dagen infann sig cirka fyra år senare. Under tiden hade Emma Kimiläinen-Liuski både hunnit bli hustru och mamma.

Emma Kimiläinen-Liuskis STCC-bil

Första kvinnan på 15 år

När Emma Kimiläinen-Liuski tecknade på för det svenska PWR Racing Team blev hon också den första kvinnan i STCC-serien på 15 år.

Emma Kimiläinen-Liuski

Det har fört med sig en hel del publicitet och intresset för serien har ökat enormt i Sverige, mycket tack vare den blonda frispråkiga finskan.

På banan har hon däremot inte alltid känt sig välkommen. Kampen, främst debutanterna emellan är benhåd och skillnaden mellan misstag och avsiktlig karosskontakt är hårfin. Kimiläinen-Liuski vet också från tidigare att killarna ibland kan ha lite svårt med att bli omkörd av en tjej.
- Det händer att man blir påkörd i följnade kurva och så, skrattar hon.

"Nästa säsong ska jag visa dem"

Den här säsongen har varit mycket lärorik både för Emma Kimiläinen-Liuski och hennes stall. Inför den sista deltävlingen i Manntorp den 20.9 är Emma på en elfte plats av totalt sexton förare. Trots att den här säsongen har varit minst sagt jobbig, ser Emma Kimiläinen med tillförsikt på nästa säsong.
- Då ska jag visa dem, skrattar hon.

Ja och krocken med prinsen då? Den kan du läsa om här: Prinsen i dubbla krascher med STCC-kvinna

Mer om ämnet på Yle Arenan