Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Majoriteten krymper för Fennovoima - SFP:s Henriksson säger nej

Från 2014
Uppdaterad 17.09.2014 15:25.
Fennovoima
Bild: Lehtikuva

De gröna får sällskap då regeringen röstar om Fennovoimas nya kärnkraftsansökan på torsdag. SFP:s Anna-Maja Henriksson säger nej och dessutom är fyra socialdemokratiska ministrar mot att Fennovoima får fortsatt grönt ljus. SDP vill också föra frågan om Olkiluoto fyran till riksdagen.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson meddelade redan på måndagskvällen att hon röstar mot kompletteringen av det tidigare Fennovoimabeslutet. Hon motiverar det med att partiets riksdagsgrupp är splittrad och att partiordföranden Carl Haglund förväntas säga ja.

Hon röstade för det ursprungliga principbeslutet år 2010 och säger att hon nu också blivit mera skeptisk till kärnkraft.

De socialdemokratiska ministrarna som säger nej till Fennovoima är bostadsminister Pia Viitanen, undervisningsminister Krista Kiuru, omsorgsminister Susanna Huovinen och utrikesminister Erkki Tuomioja. Samtliga röstade mot Fennovoima också 2010 då det ursprungliga principbeslutet om att tillåta bygget fattades.

Även om en rad ministrar röstar mot kompletteringen av beslutet på torsdag får det en majoritet bakom sig. Om samtliga ministrar är på plats faller rösterna för Fennovoima 10-7.

SDP-gruppen vill ha Olkiluoto till riksdagen

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen höll på tisdagen ett extra möte på grund av kärnkrafts- och regeringssituationen. Den vill nu att riksdagen får ta ställning också till den fjärde reaktorn i Olkiluoto.

Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) föreslog i måndags att Industrins Kraft får avslag på sin ansökan om förlängt principbeslut för den fjärde reaktorn. Den kan enligt kraftverksbolaget inte börja byggas innan den tredje reaktorn är klar. Bygget av den tredje reaktorn har dragit ut på tiden oskäligt mycket och när driften kan inledas är fortfarande ute i det blå.

Efter torsdagens omröstning lämnar De gröna hur som helst regeringen. Det formella beslutet tas av partifullmäktige under veckoslutet. Efter det väntas Samlingspartiet och Socialdemokraterna ta över de två ministertaburetterna som Ville Niinistö och Pekka Haavisto lämnar tomma, det vill säga miljöministerposten och posten som minister för utvecklingsbistånd och ägarstyrning.

Presidenten väntas utnämna de två nya ministrarna på fredag nästa vecka.

Läs också:
"De gröna är eniga om att vi ska ut ur regeringen"
SDP: Fennovoima beskriver Finlands långsiktiga politik
De gröna lämnar regeringen om Fennovoima får lov
Stubb: Regeringen håller även om De gröna hoppar av
Vapaavuori: Rött ljus för Olkiluoto, gult för Fennovoima

Diskussion om artikeln