Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fall av bröstcancer ökar – färre dör

Från 2014
Uppdaterad 16.09.2014 15:35.
Rosa Bandet- pins fastsatt i ett bh- band.
Bildtext Från och med imorgon kan man se den uppdaterade versionen av det rosa bandet i butiker.
Bild: iStock

Rosa Bandet-kampanjen tjuvstartar imorgon inför kampanjmånaden i oktober. I år kan man dra sitt strå till stacken genom att donera pengar till exempel via Otto-penningautomater.

- Diagnostiseringen av bröstcancer utvecklas hela tiden. Dessutom är det viktigt att kvinnan själv börjar misstänka något i tid. Rosa Bandet-insamlingen täcker egentligen all forskning inom bröstcancer. Man kan nog säga att insamlingen hjälper förbättringen av diagnosen, säger Liisa Pylkkänen, Cancerorganisationernas överläkare.

Rosa Band-kampanjen samlar årligen in pengar för bröstcancerforskningen och strävar efter att öka medvetenheten om sjukdomen.

Fler fall men färre dödsfall

mammografi för bröstcancer
Bildtext Mammografi-undersökning.
Bild: YLE

Något som också påverkar att man allt tidigare kan ge diagnos på bröstcancer är att kvinnor blivit bättre på att själv misstänka cancer.

- Medvetenheten har ökat. Var åttonde kvinna i Finland insjuknar i bröstcancer – det för saken närmare en själv, och får man en knöl söker man sig genast till undersökningar, säger Pylkkänen.

Överläkare Pylkkänen påminner ändå om att de flesta tumörerna är godartade. Trots att antalet kvinnor som insjuknar varje år har ökat har dödssiffran ändå stannat på ungefär samma.

Pylkkänen tror att siffran över insjuknade kommer att fortsätta stiga. Det här beror på att människor i dag lever längre och på att man med hjälp av bl.a. mammografi kan identifiera fler fall i tid. Dessutom är människor friskare i allmänhet – det finns inte så många andra konkurrerande sjukdomar, så kvinnor insjuknar i bröstcancer även på äldre dagar.

- Runt år 1990 påträffades 2500 fall om året – nu är vi uppe i 4700. Men dödssiffran har stannat på ungefär samma och proportionellt har den minskat. I dag dör ungefär 850 kvinnor om året av bröstcancer.

Rosa oktober

Oktober är den internationella Rosa Band-månaden. I Finland tar organisationen ändå tjuvstart redan på onsdag, då man kan börja köpa de rosa banden i butiker.
I år är det Rosa Bandet är skapat av skodesignern Minna Parikka.

2014 års upplaga av rosa bandet-kampanjen
Bildtext Skodesignern Minna Parikka har designat årets rosa band
Bild: Aino Huovio

- Det slutade med att jag designade långa ben och höga klackar på bandet, de symboliserar att vi går framåt och ser mot framtiden, kommenterar Parikka i ett pressmeddelande.

Insamlingschef Tuuli Lahti säger att man i år valt att lyfta upp själva bandet mer.

- Det har ett väldigt imponerande mönster i år.

Man kan stödja Rosa Band-kampanjen genom att köpa de rosa banden eller donera direkt på organisationens hemsida.

- I år kan man även donera pengar via Otto-penningautomaterna, berättar Lahti.

Diskussion om artikeln