Ukraina och EU godkände associationsavtal
Både Ukrainas parlament och EU-parlamentet har nu godkänt associationsavtalet mellan Ukraina och EU. Enligt avtalet fördjupas de ekonomiska och politiska bindningarna mellan Ukraina och EU.
Det var bråk kring det här avtalet som i november i fjol blev startskottet för den nuvarande krisen i Ukraina. Presidenten har bytts ut, halvön Krim har annekterats och kriget mellan Ukraina och de ryska separatisterna i östra Ukraina har hittills krävt över 2 600 dödsoffer.
Enligt Ukrainas president Petro Porosjenko är dagens avtal ett första steg mot ett ukrainskt medlemskap i EU. EU-parlamentets talman Martin Schulz kallar ratificeringen för ett historiskt ögonblick. Associationsavtalet ska nu godkännas också i de enskilda EU-ländernas parlament. Sex av dem har redan godkänt det, men det kan ta tid innan alla 28 medlemsländer har gjort det. .
Däremot kom Ukraina och EU förra veckan överens om att skjuta fram implementeringen av det frihandelsavtal som utgör en del av associationsavtalet. Det träder i kraft tidigast vid årsskiftet 2015-2016. Det här är en eftergift till Ryssland.
Självstyre för östra Ukraina
Det ukrainska parlamentet har också godkänt lagstiftning som ger begränsat självstyre för separatisterna i östra Ukraina. Områdena kring Luhansk och Donetsk får specialstatus som ger dem mer autonomi. Till att börja med gäller specialstatusen de kommande tre åren. Lokalval ska hållas i området i december. De nya lagarna ger också invånarna rätt att prata ryska i de statliga institutionerna i området.
Läs också: Ukraina - nästa problem väntar bakom hörnet
Ukraina - detta har hänt