Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Plantera barrväxter på hösten så rotar de sig bättre

Från 2014
Uppdaterad 25.10.2018 15:52.
Strömsö får en oas med barrväxter, bl a serbisk dvärggran.
Bildtext Strömsö får en oas med barrväxter, bl a sibirisk dvärggran.
Bild: YLE/Strömsö

Augusti och september är högaktuella planteringsmånader, speciellt om du vill plantera barrväxter. Även andra buskar, träd och perenner kan med fördel planteras på hösten.

Höstplantering av barrväxter ger flera fördelar. Det är ofta rätt futkigt och lite svalare temperatur och solen är inte längre så het och brännande. Växterna får rota sig i lugn och ro och är då bättre rustade att klara vintern och speciellt den kommande våren.

Strömsö inslag: Plantera barrväxter till hösten - Spela upp på Arenan

Barrväxter är rätt tåliga när de väl har etblerat sig. De två, tre första åren kräver de lite mera tillsyn, men när rotsystemet väl har utvecklat sig så klarar de sig bra.

Se upp med vårsolen

Medan rotsystemet ännu är fruset och växterna inte kan ta upp vatten är det bra att skydda barrväxter från vårsolen. Använd skuggväv eller placera växterna så att de får naturlig skugga.

Ett sätt att hjälpa barrväxterna på våren är att vattna dem med varmt vatten som tinar upp tjälen i marken. Då kan de ta upp vatten genom rötterna och kompensera avdunstingen som sker via barren under soliga vårvinterdagar.

Om dina barrväxter ändå gulnar under våren kan du använda ett barrväxtbalsampreparat som du duschar på barren och som till viss del kan reparera skador som vårsolen orsakat.

Gillar sura jordar

Växtunderlaget för barrväxter får gärna vara mylla med rätt hög humushalt och ett ph-värde mellan 4,5 och 5,5. Använda samma mylla som för rohdodendron eller så blanda egen mylla med lite okalkad torv eller liknande. Undviker att kalka jorden, det höjer ph-värdet i jorden).

Hur man planterar ett barrträd

Börja med att förbereda jorden. Gräv sedan ordentliga planteringsgropar. Vattna gärna i planteringsgropen. Fyll hela gropen med vatten och låt sjunka ner.

Se till att barrväxternas rotklumpar är genomvåta innan du planterar. Vattna i krukan eller ställ hela växten i ett ämbar med vatten och låt rotklumpen mättas med vatten.

Packa jorden kring rotklumpen, inte för hårt, men inte heller så att det lämnar luftfickor. Vattna igen när du är klar.

Fördelen med höstplantering är att man vanligtvis inte behöver vattna så mycket de inkommande veckorna efter plantering, men följ med och vattna vid behov.

Kom även ihåg att vattna barrväxterna följande vår, speciellt om våren är torr.

Barrväxterna är stabila och friska och drabbas sällan av varken sjukdom eller ohyra.

Skulptera barrväxter

Barrväxter kan beskäras och formas. Topparna kan beskäras, men radikala föryngringsbeskärningar kan inte utföras. Beskär barrväxterna antingen under viloperioden i februari eller gör en lätt beskräning av årskotten i juni-juli, speciellt lämpligt för tallar.

På Strömsö planterade vi:

Serbisk dvärggran, Pica omorica
Dvärgtall, Pinus mugo, uppstammad
Blåen, Juniperus squam

Mer om ämnet på Yle Arenan