Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bensow byggde utan bygglov - staden brottsanmäler

Från 2014
Uppdaterad 16.09.2014 21:05.
Daghemmet Stora Lyan i Grankulla.
Bildtext Renoveringen av daghemmet Stora Lyan saknade bygglov och hela projektet måste nu läggas på is.

Bensowstiftelsen har saknat bygglov för renoveringen av daghemmen Stora och Lilla Lyan i Grankulla. Grankulla stad ska nu brottsanmäla bygget.

Stadens byggnadsinspektör besökte Bensowstiftelsens bygge på Gräsavägen 1-5 i mitten av juli och frågade då vad för slags bygge det handlar om. Den som ansvarar för bygget svarade då att det är en renovering av daghemmen som inte kräver bygglov. I samband med besöket bad ändå byggnadsinspektionen att Bensowstiftelsen gör en skriftlig redovisning om arbetets omfattning så det går att avgöra om bygget kräver bygglov.

Bensow gjorde ändå ingen redovisning inom juli och i början av augusti skickade byggnadsinspektionen en ny förfrågan. I början av september fick inspektionen sedan ta del av fotografier och och en redovisning som bekräftade misstankarna om att bygget kräver bygglov. Bland annat hade vattentaket i Lilla Lyan förhöjts och hela byggnaden utvidgats. Dessutom hade också Stora Lyan börjat renoveras.

"Här finns ingen dramatik"

Vid byggnadsinspektionen kom man fram till att bygget måste avbrytas och meddelade det här till Bensowstiftelsens styrelseordförande. Byggnadsnämnden kommer i morgon onsdag att fatta beslut om att brottsanmäla bygget.

Bensowstiftelsens styrelseordförande Iselin Krogerus-Therman anser att det inte finns någon dramatik bakom avsaknaden av bygglov.

- Du får det att låta så dramatiskt. Vi håller på med en renovering av de båda daghemsbyggnaderna och den har utvidgats, säger hon till Yle Huvudstadsregionen.

Hon säger att hon inte visste att bygget krävde bygglov.

- Nu vet vi det och bygget står stilla i väntan på bygglovet.

Enligt Krogerus-Therman är bygget nästan färdigt.

Läs också:

Fester i Villa Bensow blev för mycket - nu väntar rättegång
Renoveringen av Bensows daghem drar ut på tiden
Polisen utreder om Bensow skattefuskat
Nu hyrs Villa Bensow ut
Bensow prickas för billig uthyrning