Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jihadist radikaliserades i Helsingfors

Från 2014
Uppdaterad 26.02.2015 21:51.
IS-krigare poserar med flagga i Irak.
Bildtext Islamiska staten lockar jihadister också från Finland. På sociala medier visar många sitt stöd genom bilder av IS-flaggan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ytterligare en person från huvudstadsregionen verkar nu ha rest till Syrien för att kriga för Islamiska staten. Mannen uppger det här på Facebook och på Twitter. Före det bodde han ungefär ett år i Helsingfors och under den tiden började han föra fram radikala åsikter.

Mannen skriver nu på Facebook och på Twitter att han jobbar för den Islamiska staten. Under våren jobbade han i en köttaffär i Helsingfors.

- Kommer du ihåg att du frågade mig var jag bor? Jag är i den Islamiska staten nu, skrev mannen på engelska på Twitter i början av september.

I går skrev han, innan nyheten om att IS skjutit ner krigsflyg i Syrien ens hade spridits, att det att flygplan hade skjutits ner var ett löfte från Allah.

Yle Huvudstadsregionen kom mannen på spåren i samband med kartläggningen av extremister på sociala medier. Då kontaktades affären där han uppgavs jobba, men beskedet var då att han hade åkt i väg utomlands. Nu kan vi berätta hans historia.

Familjen betalade för studier i Finland

2012 anlände mannen, som är lite på 20 år, till en yrkeshögskola i Karleby. Hans föräldrar hade betalat för resan dit. Mannen är från Bangladesh där han också har fått sin grundutbildning. Han studerade IT vid yrkeshögskolan i Karleby på engelska på en internationell linje, men hade ont om pengar.

Skärmdump från Youtube av en jihadist och en svart flagga.
Bildtext Många IS-krigare är aktiva på sociala medier som Facebook, Twitter och Youtube.
Bild: Youtube

- Han berättade att hans familj hade tagit lån för att han skulle kunna resa till Finland och därför kunde han inte be dem om pengar när han behövde det. Därför lämnade han sina studier vid yrkeshögskolan och flyttade till Helsingfors för att jobba och för att skaffa pengar till familjen, berättar en person som känner mannen.

I september 2013 bor mannen i Helsingfors och han berättar då på Facebook till en annan person att han gillar Helsingfors mer än små städer. Han skriver också att han älskar Karleby, "men att du vet min situation …" Med det syftar mannen på sin dåliga ekonomi.

- Han verkade också vara missnöjd med sitt liv i Helsingfors och jag tror han var arbetslös, berättar personen som var i kontakt med mannen via Facebook.

Facebookkorrespondensen pågick under några månader och i början fanns inga tecken på att mannen hade radikala åsikter. I meddelandena berättar mannen om islam och han ber till och med för den andra personen. Men han skriver ”sluta tala med alla människor. Håll bara kontakt med några utvalda bröder och systrar som du tror att är goda muslimer”. I slutet av korrespondensen blir det ändå tydligt att mannen hyllar terrorister.

- Vi diskuterade talibaner. Och enligt mig är det fråga om en terroristorganisation, men det höll inte mannen alls med om, berättar personen som hade kontakt med mannen.

Mannen skriver också i meddelandena på Facebook att han är stolt över att hylla terrorister. Efter det här skickas inte längre några Facebookmeddelanden mellan mannen och den andra personen.

- Det han skrev blev så obehagligt att jag blockerade honom och sade att jag inte längre kan vara hans vän.

Hittade ingen bostad i Helsingfors

En annan person som känner mannen berättar att hans ekonomiska problem inte verkade lösas i Helsingfors.

Han berättade att det var svårt att hitta en bostad i Helsingfors och att livet fortsättningsvis var besvärligt.

- Han berättade att det var svårt att hitta en bostad i Helsingfors och att livet fortsättningsvis var besvärligt. Han bodde då med flera vänner i samma lägenhet, men jag vet inte exakt vem som bodde med honom.

Mannen hittade ändå till sist ett jobb i en köttaffär i Helsingfors, men hade inte övergett Karleby helt och hållet.

- Han kom flera gånger till Karleby för att sälja kött. Han hade ett bra jobb i Helsingfors och jag trodde allt var bra. Han sade i något skede att han skulle återvända till Karleby för att slutföra sina studier. Men nu när jag har ringt honom har han inte svarat och jag har trott att han rest tillbaka till Bangladesh.

En tredje person som känt mannen under hans tid i Helsingfors säger så här:

- Orsaken till att någon åker i väg är oron över andra muslimer. Enligt vår religion är alla muslimer som en enda stor familj och om någon lider mår alla dåligt. Därför anser många att de vill ingripa, men om man inte vet något om situationen borde man inte fara i väg.

- Jag vet att han vill försvara muslimer och det är inget fel att göra det av humanitära skäl, men att göra det med vapen i hand är en helt annan sak.

Lärde sig skjuta i Helsingfors

I början av 2014 lägger han upp ett foto på sig själv på Facebook och skriver att det är en ett år gammal bild, men att året har förändrat hans liv. I januari i år uppger han också att han för första gången har skjutit med ett riktigt vapen. Det hela illustreras med ett foto och texten "den verkliga makten finns i att skjuta". Mannen har då besökt en skytteklubb i Helsingfors.

Mamma jag älskar dig. Ha tålamod, din son är i det heliga kriget.

Enligt uppgifter till Yle-programmet A-studio väckte mannens besök i skytteklubben uppmärksamhet.

- Han verkade vara rädd för vapen och jag fick en känsla av att någon hade uppmuntrat honom att utbilda sig, uppger man vid skytteklubben för A-studio.

Personalen förundrade sig också över varför en ung man ville ta ett foto med ett stort vapen och därefter dela det på Facebook. En annan person hade dessutom bokat besöket och personalen trodde att två personer var på väg, men mannen kom ensam.

- Vi kan inte förbjuda någon att komma hit på basis av hur denne verkar men jag måste säga att vi inte skulle ha önskat honom hit på nytt. Vi skrev upp hans namn och informerade myndigheterna, säger man vid skytteklubben som vill hållas anonym.

Under våren lägger mannen upp flera texter på bengali på sin Facebooksida. I april lägger han sedan upp ett foto på en ring med Islamiska statens logo på.

I början av juni i år lägger han upp en bild på Facebook med texten "Halshugg alla som förolämpar islam". Vid samma tidpunkt börjar han twittra och twittrar bland annat vidare budskapet "demokrati är roten till allt ont".

Vid månadsskiftet augusti-september i år lägger mannen ut på Facebook att han har ett nytt jobb. Han jobbar inte längre i en köttaffär i Helsingfors, som han ännu gjorde i augusti. Nu är han soldat i den Islamiska staten. Några veckor senare skriver han på Twitter:

"Min mamma frågade: Kommer jag aldrig mer att se dig?
Jag: Jag dör i dag och du i morgon och efter det träffas vi.
Mamma jag älskar dig. Ha tålamod, din son är i det heliga kriget"

Uppdatering: I en tidigare version av texten stod att mannen under våren skrev på arabiska, men språket är bengali. I övrigt använde han engelska i sociala medier.

Läs också:

Forskare: Utanförskap och rasism orsaker till radikalisering
Finländska IS-krigare sprider propaganda
Skypo får allt fler tips om terroristrekryterare
Somalier önskar myndighetsstöd mot IS-rekrytering
Varför vill unga män från Europa kriga med IS?
Extremister hittar varandra på sociala medier
Rekryteringsförsök till Syrien i centrum av Helsingfors