Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Ny struktur bra för folkhögskolor"

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2014 08:33.
Västra Nylands folkhögskola i Karis.
Bildtext Västra Nylands folkhögskola i Karis.

Det skulle vara positivt med en ny struktur för folkhögskolorna i södra Finland. Det anser stadsstyrelsen i Hangö i sitt utlåtande om Västra Nylands folkhögskolas (VNF) ekonomiplan.

Hangö stad anser att en ny upprätthållarstruktur skulle vara bra både med tanke på utbildningen och ekonomin. Timo Heinola utreder som bäst en fusion mellan Västra Nylands folkhögskola i Karis, Borgå Folkakademi och Folkhögskolan Axxell.

Västra Nylands folkhögskolas styrelse har kontaktat medlemskommunerna för att be dem om finansieringsstöd för drift och investeringar under åren 2015-2017.

Hangö stad vill inte att medlemskommunerna ska betala för extra driftsutgifter eller investeringar. Medlemskommunerna är förpliktade att betala 140 000 euro för driften och investeringar år 2015. Hangö stads andel är drygt 15 000 euro.

Raseborg stads andel är drygt 35 000 euro. Raseborgs stadsstyrelse remitterade VNF:s ekonomiplan vid sitt senaste möte. Enligt förslaget skulle Raseborg uppmana folkhögskolan till bättre budgetdisciplin.

Antalet studerande vid Västra Nylands folkhögskola har på ett år minskat från 184 till 146. Orsaken är mindre årskullar.