Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska IS-krigare sprider propaganda

Från 2014
Uppdaterad 16.09.2014 22:50.
Skärmdump från Youtube av en jihadist och en svart flagga.
Bild: Youtube

Finländare som strider för jihadistgruppen Islamiska staten IS sprider också propaganda på sociala medier.

Yles program A-studio har samlat in uppgifter om flera finländska profiler som sprider Islamiska statens budskap från Syrien, Irak och från Finland.

A-studio har under flera veckor följt med åtminstone sex personers flöden på Facebook, Twitter och Instagram.

Tre av dem är kvinnor, tre män.

- Jag blev glad över halshuggningen, twittrade en av kvinnorna på engelska efter att amerikanen James Foley hade dödats.

Den finländske medborgaren Hussein från Esbo, med rötterna i Somalia, och som har synts på en av IS:s videor, delar också brutalt material på de sociala medierna.

Två av männen påstår sig delta i IS:s styrkor i Irak.

Alla sex uppmanar andra muslimer att ta värvning i Islamiska staten.

Bland annat Twitter har stängt flera konton som sprider IS-propaganda.

Skyddspolisen: Alla utgör inte säkerhetshot

Enligt A-studios uppgifter har en del av de finländska medborgare som har åkt till Syrien senare återvänt, besvikna eller till och med traumatiserade.

Skyddspolisen betonar att alla som har åkt till Syrien inte utgör ett säkerhetshot för Finland. Skyddspolisen vill inte ge ut några siffror, men bekräftar att i deras beräkningar på omkring ett 40-tal personer som har åkt till Syrien så har en del kommit tillbaka, en del åker fram och tillbaka mellan länderna och en del har stupat.

A-studio har lyckats spåra 15 personer som har åkt till Syrien, eller åtminstone besökt landet. En tredjedel av dem har gjort någon form av humanitärt arbete där, medan två tredjedelar har deltagit i våldsamheter eller åtminstone visat sitt stöd för dem.

Diskussion om artikeln