Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Forskare: Utanförskap och rasism orsaker till radikalisering

Från 2014
Uppdaterad 17.09.2014 09:55.
Man med gevär i motljus.
Bildtext Känsla av utanförskap och det rätta kontakterna är två orsaker till att någon åker i väg och krigar för IS, säger forskaren Juha Saarinen.
Bild: EPA/STRINGER TURKEY OUT

Forskaren Juha Saarinen vid Försvarshögskolan säger att en bidragande orsak till radikalisering kan vara känslan av utanförskap, men det finns flera olika faktorer som påverkar. Yle Huvudstadsregionen kan i dag berätta historien om hur en man radikaliserades i Helsingfors och att han nu sannolikt strider för Islamiska staten i Syrien.

- Den information vi har om enskilda liknande fall visar att personer som har radikaliserats ofta haft en subjektiv känsla av rasism eller utanförskap. Den känslan visar sig ofta vara viktigare än den objektiva realiteten, säger forskare Juha Saarinen.

Saarinen säger att motiveringarna till att någon reser i väg och kriga för Islamiska staten kan variera en hel del.

- Motiveringarna till att åka i väg och hurdant livet har varit innan dess kan variera ganska mycket. Några direkta gemensamma nämnare mellan dem som beslutar sig för att delta i kriget finns inte, säger Saarinen.

"Vissa IS-krigare vill synas på sociala medier"

Enligt Saarinen är en persons nätverk avgörande för om man kan åka i väg.

- En av de avgörande frågorna är ens nätverk och vem man känner.

När Yle Huvudstadsregionen försökte spåra mannen som nu antas kriga för IS i Syrien visade det sig vara svårt att få personer som verkade veta något att säga någonting överhuvudtaget. Saarinen säger att den som bestämmer sig för att delta i kriget sällan berättar om det för en större krets på förhand.

- Speciellt i de västländer där det är förbjudet att åka i väg för att kriga för IS strävar man ofta att hemlighålla avfärden och bara en liten grupp deltar i planeringen.

När en person väl har anlänt till krigsområdet är det däremot vanligt att meddela om det på sociala medier.

- Alla markandsför inte sig själva på sociala medier men det finns vissa som starkt identifierar sig med den här ideologin och vill synas. Flera krigare har narcissistiska impulser som gör att man vill synas och sprida propaganda om IS, säger Saarinen.

Sammanlagt bedömer skyddspolisen att omkring 40 personer från Finland har åkt till Syrien, men alla har inte gjort det för att kriga för Islamiska staten.

I början av augusti förekom en kille från Esbo i en propagandavideo på Youtube. I videon uppmanade han andra att komma till Syrien och kriga för den Islamiska staten. Han är född 1991 och hans kusin som också har bott i Esbo åkte i väg redan tidigare och dog i början av juni i Syrien.

Läs också:
"Yttrandefriheten gäller också kontroversiella frågor"
Finländska IS-krigare sprider propaganda
Skypo får allt fler tips om terroristrekryterare
Somalier önskar myndighetsstöd mot IS-rekrytering
Varför vill unga män från Europa kriga med IS?
Extremister hittar varandra på sociala medier
Rekryteringsförsök till Syrien i centrum av Helsingfors